Продажбите на компютри в EMEA паднаха с 26%

За трето поредно тримесечие продажбите на компютри в ЕМЕА намаляват
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на персонални компютри в региона EMEA (Европа, Близкия изток, Африка) са намалели с 26,4% през третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година и възлизат на 17 милиона броя, сочат данни на Gartner.

РС пазарът в Европа, Близкия изток и Африка пада в продължение на три последователни тримесечия след бума в търсенето, причинен от пандемията от коронавирус, отбелязват анализаторите.



„Няколко фактора наведнъж доведоха до значително влошаване на пазара на персонални компютри в EMEA, включително трудни макроикономически условия, по-ниско бизнес и потребителско търсене и високи нива на складови запаси”, коментира Микако Китагава, главен анализатор в Gartner.

„В допълнение, много производители на компютри затвориха бизнеса си през първите две тримесечия на тази година, което се отрази негативно на общите доставки в региона, особено в сравнение с миналата година”, допълни анализаторът.

Търсенето на компютри в целия свят регистрира спад. Хората се върнаха в офисите и вече нямат нужда да купуват компютър за дома. Глобалната инфлация и растящите цени на оборудването също охлаждат потребителското търсене.

Един от последните потенциално печеливши периоди за производителите на компютри през 2022 г. също не донесе значително увеличение на продажбите. Говорим за периода „обратно на училище”, който обикновено обхваща последните седмици на лятото и началото на есента, когато родителите купуват нови компютри на децата си за учене.



Обикновено през този период производителите на компютри продават значителни обеми от продуктите си, но това явно не се случи през настоящата година. Както отбелязва Gartner, резултатите са разочароващи, въпреки многобройните промоции и дори намаления на цените.

Коментар