Спец по е-маркетинг глобен със $711 милиона

Вчера Facebook обяви, че калифорнийски съд е наредил на сайта за социални контакти да бъде изплатена сумата от 711 милиона долара за нанесени щети. Решението е резултат от анти-спам дело срещу калифорнийския “специалист” по уеб-маркетинг Санфорд Уалас, предаде Асошиейтед Прес.

Facebook е осъдила Уалас за достъпване на потребителските профили без разрешение и разпращане на рекламни съобщения. В блога на компанията се казва още, че освен да изплати обезщетението Уалас може и да се озове зад решетките за известно време.

Санфорд Уалас шеговито е наричан “краля на спама” или “Спамфорд” и е шеф на фирма, която се прочу с това, че разпращаше по 30 милиона нежелани мейл-съобщения на ден през 90-те години.

През май 2008 сайтът MySpace също осъди “специалиста” за разпращане на нежелани съобщения до членовете на онлайн-общността. Тогава Уалас трябваше да плати 230 милиона долара. Уалас бе осъден заедно с бизнес-другарчето си Уолтър Райнс съгласно анти-спам закона, известен в щатите като CAN-SPAM.

През 2006 г. пък Уалас бе наказан с глоба в размер на 4 милиона долара, след като федералната търговска служба го уличи в провеждането на акция за заразяване на милиони компютри със софтуер, който предизвиква буря от pop-up реклами.

Коментар