САЩ забраняват продажбите на нови телеком устройства Huawei и ZTE

САЩ ще забранят продажбата на всякакво ново телекомуникационно оборудване от Huawei и ZTE
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по комуникации на САЩ, известна като FCC, възнамерява да забрани продажбата в страната на всякакви нови телекомуникационни устройства от Huawei и ZTE, както и системи за видеонаблюдение от още три китайски компании.

Новите ограничения на Комисията ще бъдат въведени с цел гарантиране на националната сигурност, съобщи уеб ресурсът Axios, позовавайки се на свои информирани източници.За първи път FCC забранява продажбата на електронно оборудване от съображения за националната сигурност, отбелязват анализаторите. С тази стъпка агенцията засилва натиска върху китайските компании, който започна да се упражнява още по времето, когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ.

Забраната е кулминация в твърденията на експерти по сигурността, анализатори и разузнавателни агенции, които от години предупреждават, че китайското телекомуникационно оборудване може да бъде използвано от властите в Пекин за шпионаж.

Според източниците, шефът на FCC Джесика Розенворцел е представила проект на заповед за забрана на телекомуникационното оборудване на Huawei и ZTE по-рано този месец. Скоро ще се проведе гласуване по въпроса и ако документът бъде одобрен, продажбата на оборудване на споменатите компании ще бъде забранена в САЩ.

Документът предвижда и забрана за продажба на системи за видеонаблюдение за обществена безопасност от китайските компании Hytera Communications Corporation, Hikvision и Dahua Technology Company.В същото време забраната ще важи само за ново оборудване и китайските компании ще могат да продължат да продават устройства в Съединените щати, които преди това са били одобрени от местните регулатори.

Коментар