САЩ забраняват продажбите на нови телеком устройства Huawei и ZTE

САЩ ще забранят продажбата на всякакво ново телекомуникационно оборудване от Huawei и ZTE
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по комуникации на САЩ, известна като FCC, възнамерява да забрани продажбата в страната на всякакви нови телекомуникационни устройства от Huawei и ZTE, както и системи за видеонаблюдение от още три китайски компании.

Новите ограничения на Комисията ще бъдат въведени с цел гарантиране на националната сигурност, съобщи уеб ресурсът Axios, позовавайки се на свои информирани източници.



За първи път FCC забранява продажбата на електронно оборудване от съображения за националната сигурност, отбелязват анализаторите. С тази стъпка агенцията засилва натиска върху китайските компании, който започна да се упражнява още по времето, когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ.

Забраната е кулминация в твърденията на експерти по сигурността, анализатори и разузнавателни агенции, които от години предупреждават, че китайското телекомуникационно оборудване може да бъде използвано от властите в Пекин за шпионаж.

Според източниците, шефът на FCC Джесика Розенворцел е представила проект на заповед за забрана на телекомуникационното оборудване на Huawei и ZTE по-рано този месец. Скоро ще се проведе гласуване по въпроса и ако документът бъде одобрен, продажбата на оборудване на споменатите компании ще бъде забранена в САЩ.

Документът предвижда и забрана за продажба на системи за видеонаблюдение за обществена безопасност от китайските компании Hytera Communications Corporation, Hikvision и Dahua Technology Company.



В същото време забраната ще важи само за ново оборудване и китайските компании ще могат да продължат да продават устройства в Съединените щати, които преди това са били одобрени от местните регулатори.

Коментар