Тъмната страна на интелигентния дом

Интелигентният дом познава обитателите си по-добре, отколкото те познават самите себе си (снимка: CC0 Public Domain)

Всичко е лесно в интелигентния дом. Прахосмукачката чисти сама. Щорите се затварят сами при силно слънце. Климатикът се включва сам час преди завръщането на стопаните от работа. Лампите светват сами при влизането на който и да е от обитателите. Фурната за готвене се включва с гласово нареждане. Но тази мечта има своята цена. В дома-мечта всеки уред е шпионин.

Надпреварата за създаване на интелигентен дом е водеща за мнозина производители на електроника и битова техника. Навярно защото подходи хитро и навреме, Amazon засега изглежда като един от лидерите в тази област. Няма друга компания от „големите технологии“, която да е навлязла толкова навътре в домашния уют на хората. Всеки, който има „умен асистент“, всъщност е обект на постоянно наблюдение.



Но Amazon не се задоволява с това. Сега фирмата прави над две дузини домашни устройства и услуги за всяка зона от дома – от гаража до банята.

Да вземем за пример Echo, интелигентната колонка. Echo реагира на думата за събуждане „Alexa“, за да извика гласовия асистент, да възпроизвежда музика, да отговаря на въпроси, да пазарува и да управлява други устройства.

Какво знае Echo? Устройството има постоянно включен микрофон. Поддържа гласови идентификатори за разграничаване на потребителите. Разпознава кашлица, лай, хъркане и други звуци. Регистрира каква музика слушаме и какви новини четем. Регистрира дейността и температурата на устройството в интелигентния дом; открива присъствието на хора чрез ултразвук. Общо взето – знае всичко за обитателите.

Умният звънец също е шпионин. Той има малки камери вътре, които записват и взаимодействат с всеки, който е на прага – дори и обитателите да не са у дома. Умният звънец разполага с видео, аудио и снимки – на живо и на запис – на дома и неговите околности. Знае кога идват и си отиват хора, кога влизат и излизат стопаните. Знае кога получаваме пратки. Знае дали и кога светят лампите у дома.

Защо това има значение? Стопанинът далеч не е единственият, който иска да надникне през звънеца на вратата на даден дом. Злонамерени люде също имат интерес да знаят подобни подробности. О, да – правоприлагащите органи също могат да изискват записи, при това без разрешението на собствениците – в САЩ има поне 11 такива случая тази година.

Умните телевизори също знаят доста. Те са „наясно“ какво гледаме, по кое време имаме навика да гледаме, от какво се интересуваме, за какво съдържание си плащаме. Следователно знаят доста за нашите интереси – политика, хобита, забавления, неудобни неща.

Ами е-четецът Kindle? Забравихме ли, че и Kindle е умно устройство, при това на същата фирма, която ни предлага Alexa, умния звънец Ring и една дузина други домашни смарт-джаджи? Kindle e за четене на книги, но става и за стрийминг приложения. Зnачи знае какво четем, какво ни забавлява, какви новини следим – следователно какво ни интересува, по кое време четем, колко време прекарваме в съсредоточено състояние. Оттам насетне Amazon знае дори колко бързо сме способни да четем, докъде сме стигнали с последния подхванат роман, какъв е вкусът ни за изкуство. Значи знае и какви неща може да ни се продават.



Какво да кажем за интелитентните щори… Свързването им към домашен асистент, който да ги управлява, е доста издайническо. Чрез тях умните ни уреди ще знаят кога у дома е светло и кога тъмно, следователно кога сме будни и кога спим, колко електроенергия използваме. Това, само по себе си, не е кой знае какво. Но когато добавим подобни данни към целия набор от други неща, които умният дом (и евентуално Amazon) знаят за нас, картината на личния ни живот става още по-цялостна.

И ако това не е достатъчно, към целия този микс от средства за следене можем да добавим и фитнес-тракерите, които чудесно допълват картината с фини детайли за личното ни здраве. Една „умна гривна“ ще докладва как и колко спим, колко и как спортуваме, какво ни е кръвното, как тупти сърцето ни. Има и още: в зависимост от модела фитнес-тракер или умна гривна и съответното му приложение може да се знае и какви са телесните ни мазнини, какво обичаме да ядем, какво готвим вкъщи, какво пазаруваме.



Накратко, това е кошмар от гледна точка на следенето. Тези, които се стараят да изградят „умен дом“ чрез готови устройства, които им се продават, всъщност допринасят за създаването на техен детайлен профил. А с помощта на изкуствения разум този профил помага да ни опознаят по-добре, отколкото самите ние познаваме себе си.

Затова е добре да помислим, преди да се втурнем да оборудваме дома си с умни апаратури. Фирми като Amazon казват, че не „продават“ данните от нашите умни устройства. Но кой може да знае как точно ги използват?

Коментари по темата: „Тъмната страна на интелигентния дом”

добавете коментар...

  1. linux_admin

    има много хора които обичат да са в крак с модата и “новото”, аз лично нямам нужда от толкова умни неща у дома, до сега съм си живял добре и гуглето знае минимални неща за мен, акамай-тек както и гугъл събнетите са -j drop или -j reject (според зависи) за всеки случай, нека и други споделят техните виждания, наздраве.

Коментар