Глобиха Apple с $19 млн. за липсващо iPhone зарядно

Apple беше санкционирана за практиката си да продава айфони без зарядно в Бразилия
(снимка: CC0 Public Domain)

Бразилски съд глоби Apple с еквивалента на 19 милиона долара за продажба на iPhone без зарядни устройства. В решението си от четвъртък съдът постанови, че зарядното трябва да бъде в комплекта на всички нови смартфони на Apple, продавани в страната.

Щатски съд в Сао Пауло се произнесе по дело, заведено срещу Apple от местна асоциация на потребителите и данъкоплатците, която твърди, че компанията използва лоши практики, като продава водещите си продукти без зарядни устройства.



Apple вече заяви, че възнамерява да обжалва решението. По-рано компанията се оправда, че доставката на устройства без зарядни спомага за намаляване на въглеродните емисии.

„Ясно е, че под предлог за „зелена инициатива“ ответникът налага на потребителя задължително закупуване на захранващи адаптери, които преди това са били доставяни с продукта“, се казва в решението на съда, на което се позовава Ройтерс.

Конфронтацията на Apple с бразилските купувачи има дълга история. В началото на септември властите в страната наредиха на компанията да продава всички версии на iPhone в комплект със зарядни устройства и я глобиха с 2,38 милиона долара за “дискриминационни практики” срещу потребителите.

Apple, от своя страна, обяви намерението си да обжалва решението и глобата, като каза, че е печелила подобни дела и преди това.



Същевременно, до края на 2024 година всички продавани в ЕС мобилни устройства трябва да имат задължителен порт за зареждане USB Type-C. Изискването бе въведено с приет от Европарламента закон. Така на европейските потребители вече няма да се налага да купуват ново зарядно устройство заедно със следващия си смартфон, вкл. iPhone на Apple.

Коментари по темата: „Глобиха Apple с $19 млн. за липсващо iPhone зарядно”

добавете коментар...

  1. Слави Трифонов

    Браво на бразилския съд за присъдата срещу дискриминационните практики на Apple. Да не забравяме, че други компании като Samsung също усвоиха подобни практики за продажба на смартфоните си без зарядно устройство както на по-евтините, така и на най-скъпите апарати. Трябва Европейската комисия и съд незабавно да се самосезират и да пресичат подобни практики, които са в ущърб на потребителите.

Коментар