Бразилия забрани на Apple да продава iPhone без зарядно

Apple продава айфони без зарядно, за да намали въглеродните емисии, но според властите в Бразилия това е незавършен продукт и дискриминационна практика
(снимка: CC0 Public Domain)

Бразилското правителство нареди на Apple да спре продажбата на iPhone в страната без зарядно устройство в комплекта. Решението е мотивирано от факта, че компанията всъщност предлага на потребителите незавършен продукт.

Министерството на правосъдието глоби Apple с 12,275 милиона реала (2,38 милиона долара) и забрани на компанията да продава в страната iPhone 12 и по-нови модели, както и всички други версии на iPhone, които не идват с включено зарядно устройство.

Текстът на заповедта, публикуван от официалното правителствено издание на Бразилия, гласи, че iPhone се продава без важен компонент и, че Apple провежда „съзнателно дискриминационни практики срещу потребителите“, предаде Ройтерс.

Властите отхвърлиха официалната позиция на Apple, че компанията се стреми да намали въглеродните емисии – според бразилското правителство няма доказателства, че продажбата на смартфон без зарядно помага за опазване на околната среда.



Забраната за продажба на телефони без зарядни устройства беше издадена в навечерието на премиерата на следващо поколение айфони. Очаква се Apple да обяви iPhone 14. Засега компанията отказва да коментира решението на бразилското правителство.

Коментар