Бразилия конфискува айфони без зарядно в комплекта

Apple и властите в Бразилия са на различни позиции за зарядното в комплекта на iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Бразилските власти, по нареждане на местния регулатор, започнаха да конфискуват смартфони iPhone, които се продават в магазините без зарядно устройство, тъй като това нарушава законите в страната. По-рано властите глобиха Apple за липсата на зарядно в комплекта на iPhone и наредиха на компанията да прекрати нарушението.

Въпреки забраната на бразилското министерство на правосъдието за продажба на iPhone без включено зарядно устройство и глоба от 2,38 милиона долара за „съзнателно дискриминационни практики срещу потребителите“, Apple продължи да доставя смартфони без захранващи адаптери на местния пазар.



В отговор на провокацията Институтът за защита на потребителите на Федералния окръг (Procon-DF) конфискува „стотици iPhone от различни магазини за търговия на дребно в столицата на Бразилия“. В акция, наречена „Operation Discharge“, регулаторът се опитва да принуди Apple да спазва местните закони, които изискват смартфоните да идват със зарядно устройство.

Според публикация на 9to5Mac, властите са иззели iPhone от магазини за мобилни телефони и от оторизирани дистрибутори на Apple.

Отбелязва се, че Apple е нарушила законите на Бразилия, като е спряла доставката на зарядни устройства с iPhone 12. Освен това компанията е променила и опаковането на iPhone 11 – кутията е станала по-компактна и без зарядно в нея.

Заради действията на регулатора, Apple-Бразилия поиска от правителството да разреши продажбата на смартфони iPhone без зарядни устройства, докато спорът не бъде разрешен окончателно. Компанията твърди, че ще продължи да продава смартфони в Бразилия въпреки действията на регулатора.



На свой ред съдия Диего Камара Алвес, който разреши на Apple да продължи да продава iPhone в Бразилия до вземането на окончателно решение, смята, че компанията не нарушава правата на потребителите, а регулаторът „злоупотребява с правомощията си“.

Коментар