Без чиповете от Тайван индустрията ще се възстановява пет години

Близо 90% от модерните полупроводникови компоненти се произвеждат в Тайван
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Тайван е една от горещите точки в геополитическото противопоставяне между САЩ и Китай. Именно на острова е концентрирано модерното производство на чипове. Ако то бъде прекратено по някаква причина, индустрията ще има нужда от поне 5 години, за да се възстанови, смята известен професор.

Скорошната среща на висшите политически ръководства на САЩ и Китай имаше за цел да намали напрежението по тайванския въпрос. Значителна част от полупроводниковите компоненти се произвеждат в Тайван, а стабилността в региона е изключително важна за цялата световна икономика.



Някои експерти смятат, че в случай на пълно затваряне на тайванските предприятия, полупроводниковата индустрия ще се възстанови след пет години. Крис Милър, автор на “Война за чипове: Битката за най-важната технология в света” и професор в университета Тъфтс, споделя подобни оценки в интервю за Barron’s.

Според него, американските власти подценяват възможните последици от регионален конфликт, който може да извади от строя тайванските предприятия. Не само, че до 90% от модерните полупроводникови компоненти се създават на острова, но като цяло местното производство на чипове е толкова голямо, че никой друг регион на планетата все още не може да се конкурира с Тайван.

До една трета от годишното увеличение на изчислителната мощност в света се осигурява от тайвански предприятия, подчертава проф. Милър. Ако тайванското производство на чипове бъде спряно, ще са необходими поне пет години и огромни суми за рестарт на полупроводниковата индустрия.

Според професора, полупроводниковата криза от 2020 и 2021 г., която парализира работата на световната автомобилна индустрия, е само бледа сянка на вероятните проблеми, които би причинил въоръжен конфликт с участието на Тайван. Дори “ненасилствените” методи за въздействие на Китай върху икономиката на острова могат да окажат значително влияние върху решимостта на тайванското ръководство да запази независимостта си.



Крис Милър подчертава също ролята на квалифицирания персонал в развитието на съвременната полупроводникова индустрия. Според него, основателят на TSMC – Морис Чанг – е човекът, на когото целият свят трябва да бъде благодарен за технологиите, с които сега разполагаме.

За Съединените щати остава важно да поддържат разумна имиграционна политика, тъй като много лидери на големи корпорации в технологичния сектор са трудови мигранти или техни преки потомци, а ролята им в развитието на американската индустрия и икономика е трудно да се оспори, заключава професорът.

Коментар