IoT пазарът продължава да расте, достига зрялост

Технологиите за интелигентни домове ще формират най-големият поток от приходи на пазара на IoT през идните три години (снимка: CC0 Public Domain)

Нарастващите нужди от безжични мрежови технологии продължават да стимулира растежа на целия ИТ пазар. Доставчикът на услуги за онлайн образование и търговия TradingPlatforms.com наскоро публикува проучване, според което интернет на нещата (IoT) се е превърнал в една от най-важните технологии, достъпни за бизнеса, осигурявайки безпроблемна комуникация между хора, процеси и неща. Той е на път да генерира глобални приходи от 19,5 милиарда долара през 2022 г. Това представлява увеличение от 13% на годишна база.

В проучването анализаторите прогнозират, че приходите от IoT ще нараснат с 45% през следващите три години. Двигател на това бързо разрастване е фактът, че IoT е една от технологиите, движещи Индустрия 4.0.

Изобщо не е изненадващо, че пазарът ще се радва на среден годишен темп на растеж от над 12%, смятат анализаторите. IoT подобрява събирането на данни, сигурността и ефективността и спестява време. В резултат на това както личните, така и бизнес-възможностите за използването му са „безкрайни“.



Очакваният растеж ще стане факт въпреки забавянето на общото темпо на ИТ пазара, в резултат на глобалния недостиг на полупроводници. Видимо търсенето на интелигентни системи от страна на индустрията продължава да расте и оказва своето влияние. Анализът се позовава и на проучване на Statista от 2021 г., което показва, че глобалните приходи от IoT технологии са се увеличили с 27% на годишна база до 17,3 милиарда долара в световен мащаб.

Въпреки осезаемото забавяне на цялата икономика и в частност на ИТ бизнеса през 2022 г., приходите в IoT сегмента все пак бележат увеличение. Те са нараснали с 2,3 милиарда долара, тоест с 13,3%. Statista обаче очаква приходите от IoT да скочат с още 45% до 28,3 млрд. долара във времето до 2025 г.

Технологиите за интелигентни домове остават най-големият поток от приходи на пазара на IoT, с $19 млрд. приходи през 2022 г., според TradingPlatforms.com. Това е с 13% повече от миналата година. Въпросният сегмент от пазара на IoT ще отбележи ръст от 45% през следващите три години, като приходите ще нараснат до 27,7 милиарда долара в световен мащаб, сочи оценката на наблюдателите.

Другият ключов сегмент от пазара на IoT – финансовите технологии – бележи лек спад на приходите до 570 милиона долара през 2022 г. Това се явява спад от $580 милиона спрямо предходната година. До 2025 г. тази цифра се очаква да нарасне до 630 милиона долара.

Що се касае до регионите, TradingPlatforms.com сочи САЩ като пазарен лидер от гледна точка на пазарен обем. Китай обаче е страната, която бележи най-голям ръст на приходите. САЩ най-вероятно ще отчете IoT приходи от над 4,7 млрд. долара през 2022 г. До 2025 г. пък американският пазар се очаква да достигне стойност от 6,3 милиарда долара, нараствайки с CAGR от около 8% годишно. От друга страна Китай, вторият по големина IoT пазар в света и водещ производител на IoT устройства, ще отчете приходи от $4,5 млрд. тази година, с 18% повече от предходната.



Всичко това е в съответствие с изводите от друго изследване за IoT, проведено от специализираната агенция за IoT свързаност Eseye. Според това проучване, бизнесът вече осъзнава и приема добре ползите от IoT. Цели 86% от респондентите – все представители на висши ИТ позиции – сега са по-фокусирани върху оперативната ефективност, намаляването на разходите и увеличаване на приходите и печалбата, обръщайки се към интернет на нещата (IoT).

IoT претърпя няколко фалстарта през последното десетилетие, според Eseye. Сега обаче може да се смята, че IoT най-сетне „е навършил пълнолетие“. Близо две трети от анкетираните мениджъри (64%) заявяват, че IoT е технология, достигнала – до голяма степен или изцяло – пълна зрялост. Това обуславя и значителното нарастване на възприемането ѝ. Организациите разглеждат множество проекти.

¾ от респондентите сочат, че дават приоритет на IoT в своя бизнес през следващите 18 месеца – в опит да намалят разходите и да увеличат оперативната ефективност. Това не значи, че трудности липсват.



Предизвикателства, свързани със сигурността на устройствата, остават на дневен ред за всички, които внедряват IoT системи. Интегрирането на устройствата, както и тестването и сертифицирането, също са обект на внимание и загриженост. Eseye казва, че сложните внедрявания на IoT са довели и до скок в търсенето на професионални и управляеми услуги, като 81% от респондентите казват, че са ги използвали или за първоначално внедряване, или за текущо управление.

Коментари по темата: „IoT пазарът продължава да расте, достига зрялост”

добавете коментар...

  1. op

    Това което е свързано с икономия на енергия(разходи) е добро , всичко останало е тъпотия. Ако трябва да си размърдаш задника, но те мързи, назначи иконом на заплата, поне ще изхранваш нечие семейство.

Коментар