ЕС е готов да активира 5G в самолетите

Пътниците в самолетите над Европа скоро ще могат да се наслаждават на 5G комуникации
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз планира да разреши внедряването на 5G безжични услуги в самолетите. Това ще позволи на пътниците да извършват разговори и да сърфират в уеб на определени честоти по време на полет, стана ясно вчера от изявление на Европейската комисия.

След приемане на решението се очаква авиокомпаниите да предоставят на клиентите си възможност да извършват телефонни разговори, да изпращат и получават текстови съобщения и данни точно както биха правили това на земята, гласи официалното изявление на ЕК.Услугите ще се предоставят чрез специално мрежово оборудване, наречено pico-cell, което свързва бордовата мрежа със земята чрез сателит. Това е един вид малка клетъчна кула, разположена в самолета.

„5G ще осигури иновативни услуги за хората и възможности за растеж за европейските компании“, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Блумбърг.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) многократно е заявявала, че операторското 5G оборудване може да представлява заплаха за системите, инсталирани в самолети, и най-вече за радиовисотомерите. Заключенията от проучването на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), от друга страна, не потвърждават заплахата от 5G оборудването за авиационните системи.

Междувременно, Британската служба за гражданска авиация (CAA) също се съгласи с колегите си от ЕС. Експертите от Обединеното кралство не са открили потвърдени случаи на смущения на авиационното оборудване от 5G мрежите.

Коментари по темата: „ЕС е готов да активира 5G в самолетите”

добавете коментар...

  1. :o)

    и какво е това ЕС? Самолети ли притежава, технологии ли разработва, ще ги внедрява ли? Пълни тъпотии след поредните приказки на някои събрания в ЕС.

Коментар