Китай удвоява инвестициите в изкуствен интелект

Китай се очертава като вторият по големина пазар за изкуствен интелект след САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Индустрията на изкуствения интелект в Китай ще се развива бързо през следващите пет години, като обемът ѝ в парично изражение ще се удвои до 2026 г., сочи нова прогноза на анализаторите от IDC.

Глобалните разходи за AI през 2021 г. се оценяват на $92,95 милиарда, а в обозримо бъдеще се очаква средногодишен темп на растеж (CAGR) от 26,5%. В резултат на това разходите за изкуствен интелект ще достигнат 301,43 милиарда долара през 2026 г.



Що се отнася до Китай, обемът на AI индустрията в страната може да достигне 26,7 милиарда долара през 2026 г., което ще съответства на 8,9% дял от глобалните разходи. По размер на пазара Китай ще заеме второ място след САЩ.

IDC прогнозира, че хардуерът ще остане най-големият сегмент от китайската AI индустрия през следващите пет години. На него ще се паднат повече от половината от всички инвестиции, а сумата през 2026 г. ще достигне приблизително $15 млрд., при CAGR от 16,5%.

В същото време повече от 80% от всички инвестиции в AI оборудване ще отидат за сървъри. Реалното развитие на хардуера обаче може значително да бъде повлияно от санкциите на САЩ срещу Китай, които постоянно се разширяват.

В сферата на AI услугите Китай ще регистрира ниво от 29,6% на CAGR за пет години. В резултат на това през 2026 г. приходите в тази област ще надхвърлят $4 млрд.

ИТ услугите, в частност, се очертават като най-голямата разходна позиция със CAGR от 31,0%. В софтуерния сегмент на AI се очаква CAGR от около 30,4%.  През 2026 г. подобни решения ще заемат над 25% от всички разходи за AI в Китай. В същото време AI платформите ще осигурят повече от 70% от всички софтуерни разходи (CAGR от 33,1%).



Според прогнозата, над 60% от всички разходи за AI в Китай през разглеждания период ще формират четири ключови сектора: професионални услуги, публичен сектор, телекомуникации и финансов сектор. По-специално, за системите на местното управление се предвижда CAGR от 24,3%, а разходите ще надхвърлят 2,51 милиарда долара през 2026 г.

Коментар