ЕС може да одобри ускорено сделката на Broadcom и VMware

Поглъщането на VMware от Broadcom няма да навреди на конкуренцията, според регулаторите
(снимка: Broadcom)

Сделката на Broadcom с VMware, една от най-големите в ИТ индустрията, може да получи бързо одобрение от европейските регулатори, според осведомени източници, на които се позовава публикация на Ройтерс.

В края на май т.г. производителят на телекомуникационни компоненти Broadcom разкри намерението си да купи разработчика на софтуер за виртуализация VMware за сумата от 61 млрд. долара. Сделката е на път да получи зелена светлина от европейските регулатори, които не виждат причина да започнат втора фаза на съгласуване, а всичко може да се ограничи до първата фаза.

Както показа примерът с провалената сделка между Nvidia и Arm, поглъщанията от такъв мащаб често предизвикват безпокойство в регулаторите. Но в случая на Broadcom и VMware, европейските регулатори вярват, че сделката ще повиши конкуренцията на пазар, където вече присъстват гиганти като Amazon, Microsoft и Google.

При тези условия регулаторите в ЕС не виждат причина да започнат втората фаза на съгласуване на сделката, която може да продължи до четири месеца. Принципно, сделките се договарят на два етапа само в случаите, когато могат да създадат реален проблем по отношение на конкуренцията на пазара.



С поглъщането на VMware от Broadcom обаче не се създават такива рискове. Междувременно представители на Broadcom се ограничиха до лаконичен коментар, че процесът на координация по сделката протича в съответствие с очакванията.

Коментар