БСК поиска закриване на ПУДООС

БСК предлага да бъдат внесени спешни промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде закрит ПУДООС – Предприятието за управление на проекти за опазване на околната среда към МОСВ.

Камарата смята, че съответните приходи трябва да се пренасочат към държавния бюджет и да се разходват по общия ред за финансиране на еко-проекти с ключово значение.

Изявлението си БСК направи във връзка с днешния дебат по парламентарно питане относно проектите по ПУДООС. В писмото се посочва, че БСК е единствената бизнес организация, чиито представители в Управителния съвет на ПУДООС са подписвали приетите решения за финансиране с особено мнение.

Изразените позиции подчертават  недостатъчната информация и обоснованост на представените предложения за финансиране, липсата на пълна оценка за ефективност и целесъобразност за част от предложенията.

На следващо място, БСК е възразявала срещу одобряване на нови проекти с финансиране, надхвърлящо 150-200 млн. лв., т.е.  над два пъти планираните и разполагаеми ресурси на ПУДООС за 2009г.

Създаването и функционирането на ПУДООС, като държавно предприятие, регистрирано по Закона за околната среда и Търговския закон, което управлява и разходва бюджетни средства – държавни такси, целево предоставени средства от държавния бюджет за екологични програми, глоби и имуществени санкции за административни нарушения по специалното законодателство по околна среда, е в грубо нарушение на основополагащи принципи на управление на правовата държава, бюджетната система и механизмите на т.нар. „Валутен борд”.

Постъпващите приходи с бюджетен характер и произход се разпределят от държавно предприятие – търговско дружество, с решение на управителен орган, доминирано от представители на държавните ведомства и с миноритарно участие на представители на бизнеса и общините (по един представител), посочва още БСК.

На практика се финансират изключително обекти на общините, без да бъдат решавани проблемите, за които се събират съответните такси, е становището на камарата.

Основен платец на средствата е българският бизнес, като същевременно от ПУДООС се осигурява минимален обем нисколихвено кредитиране на ограничен брой проекти с недоказана ефективност и целесъобразност, допълват от БСК.

Коментар