Трима кандидати за оператор на .бг домейни

Трима са кандидат операторите за .бг домейни, научи TechNews.bg. Наличието на няколко заявки обаче може да забави процеса по одобряване на .бг, твърдят запознати с практиката на регулатора ICANN.

“Изискването на ICANN е да няма колебания и противоречия в страната”, коментира Илия Базлянков, председател на Унинет.

Сдружението Унинет е един от кандидатите за .бг оператор. Останалите са Регистър.БГ и Публичен Интернет Регистър с председател Димитър Ганчев.

Унинет обяви кандидатурата си за оператор на .бг през декември 2007, Публичен Интернет регистър направи това през септември 2008 на срещата на регистраторите в София, а РегистърБГ – на срещата на регистраторите в Словения през септември тази година, припомни Базлянков.

По-рано днес ICANN съобщи, че скоро ще бъде възможно пълните интернет адреси да се изписват с нелатински символи. Бордът на организацията вече е одобрил т.нар. “Internationalized Domain Name Fast Track Process”, който ще отприщи регистрацията на домейн имена на всякакви езици.

Това е най-голямата техническа промяна в 40-годишната история на интернет, заяви председателят на ICANN Питър Денгейт Тръш.

Fast Track Process е първата стъпка към обогатяване на интернет адресите със 100 000 символа от различни езици.

Коментари по темата: „Трима кандидати за оператор на .бг домейни”

добавете коментар...

  1. Николай Филипов

    Да уточня и аз за протокола: с отвратителното си монополно положение Регистър.BG не заслужава да окупира и не заслужава да обсеби и националния домейн на булгарски език .БГ… С безпрецедентно високите такси и с абсурдните си правила (несъществуващи никъде в ЕС и направо смехотворни) за регистриране, Регистър.BG ДОКАЗА, че повече не бива да ѝ се дава да администрира нищо. Мисля, че нашата държава трябва да направи ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО и да ОТНЕМЕ некомпетентно управлявания от Регистър.BG национален домейн на латиница: .BG, а от друга страна не бива да допуска В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ този кошмар да се пренесе и върху бъдещия национален домейн на български език .БГ.

  2. Илия Базлянков

    И аз да добавя нещо: докато в Регистър.БГ само приказвате, преди две години ние в УНИНЕТ активирахме работеща зона от първо ниво .бг и на практика сме първи в България.

    Освен това сме представители за България на I-DNS, които работят върху IDN още от 1998 г., когато в ICANN не са искали и да чуят за тази технология.

  3. Даниел Калчев

    Да уточним за протокола, че именно Регистър.БГ инициира процеса наречен IDN ccTLD Fast Track в началото на 2007 г. Оттогава досега, Регистър.БГ участва неотклонно в процеса по създаване на правилата чрез които ще бъде възможно създаването на домейн имена на езици различни от латиницата.

    На срещата на регистрите от региона, Регистър.БГ анонсира действащата си вече процедура за регистрация на имена на кирилица в .BG.

    На току що приключилата среща на ICANN в Сеул, Регистър.БГ отново участва в последните доуточнения на процедурата по която тези домейни ще бъдат създавани.

    Впрочем, вероятно кандидатите за регистър на .БГ ще бъдат много повече.

Коментар