73 СОУ спечели $100 хиляди от HP

Столичното 73-то СОУ “Владислав Граматик” спечели грант на стойност 100 хиляди долара в международен конкурс на HP. Днес, в деня на народните будители, образователният министър Йорданка Фандъкова и генералният директор на НР България Ираван Хира обявиха новината.

През март екип от ученици и преподаватели от 73-то СОУ кандидатства в международен конкурс на HP за финансиране на иновативни проекти в областта на средното и висше образование. Учениците и техните учители се състезаваха със свои връстници от над 100 държави от региона Европа, Средния Изток и Африка.

Проектът, с който българските младежи впечатлиха международното жури, е на тема “Интерактивно образование по природни науки, математика и информатика”.

С гранта, на стойност 100 хил. долара, HP финансира изграждането на кабинет по интерактивно обучение в 73 СОУ, както и обучение на екипа от ученици и преподaватели за работа по проекта. Кабинетът е оборудван с най-модерни хардуерни и софтуерни технологии за работа в интерактивна среда, включващи цялата нужна технологична НР инфраструктура и интерактивна дъска.

Наред с това, НР дава възможност на младежите да обменят опит с ученици от цял свят, като им осигурява посещение на предстоящата годишна конференция „HP Innovations in Education”. Тя ще се състои в края на февруари 2010 г. в Сан Франциско, Калифорния.

Сертификатът за предоставеното финансиране бе връчен на г-жа Запрянова, директор на 73 СОУ от Ираван Хира, генерален директор на HP България, в присъствието на Йорданка Фандъкова, министър на образованието, младежта и науката и бивш директор на училището.

Горд и щастлив съм, че отново български ученици демонстрираха на международно ниво, че когато в образователната ни система се работи правилно, те са равностойни на своите връстници и на запад, и на изток,” коментира Ираван Хира, генерален директор на HP България.

Според програмата на HP „Иновации в образованието”, всяка година компанията провежда конкурс в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за иновативни проекти в образованието за висши и средни училища, в областта на природните науки, математика и информатика. Кандидатстването става само онлайн и проектите се разглеждат и оценяват от международен екип на HP.  

Коментар