КРС: до 80 лв. ще струват “set-top” кутиите

До края на нстоящата година, т.е. до два месеца кабинетът трябва да изготви план за прехода към цифрови радио и телевизия, за да успеем да извършим промяната в уречения за това срок, а именно – до 2012 г. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков тази сутрин в предаването “Отпечатъци” на BTV.

Екс-кабинетът има принос за за забавянето на дългоочакваната цифровизация, заяви още Божков. Според него, предишното правителство и парламентът са се забавили твърде много с приеменето на промените в законовата рамка, които са необходими за стартирането на процеса. Става дума за съответните промени в Закона за електронните съобщения, Закона за радиото и телевизията и др. Някои от тях бяха приети чак през май т.г.

Най-вероятно около 80 лева ще струват устройствата, необходими за приемането на цифрова телевизия чрез старите, аналогови радио-приемници, добави Божков. Това са т. нар. set-top кутии. Правителството ще трябва да реши как да осигури достъп до цифровата телевизия за социално слабите семейства и хората в неравностойно положение, но най-вероятно тя ще трябва да закупи определено количество set-top кутии, за да ги даде на тези групи от населението.

Извън това преходът към цифровата телеизия няма да струва нищо за крайните потребители, увери Божков. Промяната ще струва известна инвестиция на операторите – доставчиците на модерните услуги за цифрова телевизия. Те ще трябва да подготвят масирана информационна кампания за запознаване на населението с предимствата на цифровата телевизия. Самата държава също следва да инвестира в тази информационна кампания заедно с частните играчи.

Предимствата на цифровата телевизия започват с много по-големия брой телевиионни канали, които зрителите ще могат да гледат, разказа шефът на КРС. По-съществената промяна обаче е във възможността на хората да бъдат активен участник във взаимоотношениеето между телевизия и зрител, а не както досега – пасивен получател на телевизионния продукт.

Коментар