Повратна точка в прехода към 64 бита

Излизането на Windows 7 може да се окаже повратен момент в прехода на компютърните потребители към 64-битови изчисления. Според нов доклад на Gartner, именно сега е възможно корпоративният сектор да направи решителната стъпка, обновявайки компютърния си парк, вкл. софтуера.

Ситуацията в момента наподобява тази от времето на Windows 95, когато започна преходът от 16- към 32-битови изчисления. 13% от анкетираните компании в проучване на Gartner вече имат план за преход към 64 битовата версия на Windows 7, а над една трета са избрали 32-битовия вариант. Останалите 53% все още не са взели решение.

64-битовите хардуерни платформи от Intel и AMD се появиха на пазара още през 2003 година, но и до ден днешeн за компаниите остава актуален въпросът за цената на подобни решения и съвместимостта им със съществуващите приложения.

Пазарът вече е готов да премине към новата технология, смятат анализаторите на Gartner. И това ще се случи с миграцията от Windows XP към Windows 7 в следващите години.

Едно от основните предимства на 64-битовата платформа е поддръжката на оперативна памет над 4 GB. Тази характеристика може да се окаже критично важна, тъй като офисните компютри и лаптопи все по-често се използват за обработка на глас и мултимедия.

Коментар