8K телевизорите пред енергийна бариера в ЕС

8K телевизорите ще трябва да отговарят на по-строги енергийни изисквания от март 2023
(снимка: CC0 Public Domain)

Телевизорите с по-висока разделителна способност на дисплеите обикновено консумират повече електроенергия при равни други условия. Поради това, моделите с резолюция 8K може да имат проблеми с новите законодателни инициативи в Европейския съюз.

От 1 март 2023 г. новите телевизори ще трябва да отговарят на по-строги правила за максимална консумация на енергия. През март миналата година ЕС промени енергийния етикет, в резултат на което рейтингът на много модели телевизори падна до най-ниския клас – G. Сега изискванията за максимално ниво на потреблението на енергия ще бъдат допълнително затегнати.



Представители на Samsung заявиха пред репортери, че 8K телевизорите ще могат да отговорят на новите правила, въпреки че няма да е лесно. Във всеки случай в краткосрочен план производителите на подобни модели ще трябва да търсят нови решения, за да отговарят на европейските закони, коментира FlatpanelsHD.

Поради новите регулации, март 2023 г. ще бъде труден период за пазара на 8K телевизори, ако нищо не се промени дотогава. Според браншовата организация 8K Association, новите разпоредби за консумация на енергия поставят толкова строги ограничения за 8K телевизори и MicroLED дисплеи, че почти никое устройство няма да отговаря на стандартите.

В момента OLED телевизорите (LED, QLED, MiniLED) могат да консумират малко повече енергия от LCD, а MicroLED моделите и всички видове 8K телевизори са изключени от списъка с ограничения. Но от 1 март 2023 г. ще отпадне изключението за 8K – т.нар. индекс на енергийна ефективност не трябва да надвишава установените стойности.

Вече съществуващите 8K телевизори са етикетирани като енергиен клас G и докато стандартните 4K LCD дисплеи вероятно ще преминат теста, 8K моделите и много по-големите 4K телевизори може да се провалят, смятат специалистите.

Коментари по темата: „8K телевизорите пред енергийна бариера в ЕС”

добавете коментар...

  1. Мустафа

    В България най-доброто е Planeta HD – хайде ръчички гоооорее.

  2. Админ

    Проблема е в съдържанието…

  3. пфф

    Аз съм още на 1080p и ми е достатъчно.
    Като умре телевизора ще видя какво и на какви пари има. Може дори 4К да не взема тогава.

Коментар