Nvidia патентова холографски дисплей за VR

Холограмите и виртуалната реалност привличат интереса на разработчиците на технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Графичната компания Nvidia подаде заявка за патент на холографска технология, предназначена за използване в дисплеите на хедсети за виртуална реалност. Апликацията включва техническо обяснение за това как работи технологията, потенциално подходяща за използване в един от първите холографски VR дисплеи на пазара.

Патентната заявка описва изобретението като „холографски дисплей за виртуална реалност” (Holographic Virtual Reality Display). Може да се предположи, че потенциалното приложение на технологията е в шлемове за виртуална реалност като Meta Quest, отбелязва Gamerant.



Това не е първият холографски дисплей, който ще се появи на пазара. Microsoft работи върху подобни устройства от години в рамките на проекта HoloLens. Но тези очила са предназначени основно за добавена реалност.

Nvidia едва ли възнамерява да възпроизведе продукта на Microsoft, макар в документа да се споменава, че технологията може да се използва и в устройства с разширена и смесена реалност. В описанието устройството се нарича VR дисплей, така че вероятно не става въпрос за добавяне на допълнително съдържание към картината на околния свят.

Сред потенциалните потребители на технологията са посочени и геймърите – управлението трябва да се извършва с помощта на контролери за игри, а конзолите също са споменати като източник на сигнал. Нищо обаче не се говори за конкретни продукти, в които може да се използва технологията.



Както често се случва в областта на патентите, наличието на заявка не означава, че Nvidia непременно разработва продуктова линия на основата на новата технология. Възможно е компанията просто да засилва позициите си на пазара на игри за виртуална реалност, който е много перспективен. Но фактът, че Nvidia вече работи върху самата технология, дава надежди, че тя може да намери приложение в нови видове устройства.

Коментар