САЩ и ЕС обсъждат конфликт със субсидиите за е-коли

Производителите на електромобили от Азия и Европа са разгневени от „Закона за намаляване на инфлацията“ в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Представители на САЩ и Европейския съюз официално ще създадат работна група, която да обсъжда законодателните промени относно субсидиите за електромобили. Комисията ще бъде сформирана идната седмица и на първо място ще се заеме с новите американски закони, за които европейските политици се опасяват, че ще дискриминират чуждестранните производители на електрически автомобили.

Дискусиите започват в момент, в който производителите на автомобили от Щутгарт до Сеул са разгневени от „Закона за намаляване на инфлацията“ на Байдън, приет през август.

Според американските законотворци, този норматив е насочен към забавяне на изменението на климата и превръщането на Вашингтон в световен лидер на пазара на електрически превозни средства.

Сред разпоредбите на закона е изискването електромобилите да се сглобяват в Северна Америка, за да отговарят на изискванията за данъчни кредити.

Законът прекратява субсидиите за други модели електромобили и изисква процент от критичните минерали, използвани в батериите на тези автомобили, да се добиват в Съединените щати.



Заместник-съветникът по националната сигурност на президента – Майк Пайл се е заел да създаде работна група по темата на среща с ръководителя на кабинета на председателя на Европейската комисия  – Бьорн Зайберт, според говорителя на Белия дом – Адриен Уотсън.

Работната група ще „насърчи по-задълбоченото разбиране“ относно „възможностите и опасенията за производителите от ЕС“, заяви Уотсън.

Коментар