Търговията на дребно е най-атакувана с рансъмуер

През 2021 г. средното плащане на рансъмуер откуп от засегнатите предприятия в търговията на дребно е възлизало на 226 044 долара (снимка: CC0 Public Domain)

Цели 77% от организациите за търговия на дребно са били засегнати от рансъмуер през 2021 г. Това представлява увеличение от 75% за една година. С подобен резултат търговията на дребно се оказва вторият най-атакуван с рансъмуер сектор от всички изследвани браншове, според данните, които идват от доклада на Sophos „Състоянието на рансъмуер в търговията на дребно за 2022 г.“ Лидерът е секторът медии, свободно време и развлечения.

По-голямата част от организациите за търговия на дребно, засегнати от рансъмуер, казват, че атаката е повлияла на способността им да работят. Тя е причинила спиране на дейност или загуба на приходи за тяхната организация. Данните показват, че оперативното и търговското въздействие на рансъмуера върху търговията на дребно е малко по-високо от средното между секторите.



„Тъй като пейзажът при рансъмуер атаките е сложен, пренаселен и самата „екосистема“ е бързо развиваща се, препоръчително е да се уверите, че разполагате с правилните решения за смекчаване на ефектите“, казва Рос Андерсън, мениджър в Sophos.

Нещо повече. След като е видно, че трима от всеки четирима търговци са претърпели атака през 2021 г., това със сигурност поставя рансъмуер инцидентите в категорията „кога ще се случи“, а не „ако се случи“.

С други думи, тук експертите препоръчват да се възприеме концепцията за неизбежния пробив. Според нея, успешната кибератака е въпрос на време, така че организациите трябва да са подготвени да намалят щетите до минимум.

С нарастването на процента на организациите за търговия на дребно, атакувани от рансъмуер, се увеличава и средното плащане на откуп, разкриват още данните. През 2021 г. средното плащане на откуп е било 226 044 долара в сравнение с 147 811 долара през 2020 г.



„Някои от нискоквалифицираните групи за рансъмуер искат от 50 000 до 200 000 долара плащания за откуп, докато по-големите, по-усъвършенствани нападатели изискват 1 милион долара или повече“, казват анализаторите.

Опитът на специалистите в киберсигурността показва, че организациите, които успешно се защитават срещу този род атаки, използват защита на много слоеве, като изключително силно наблягат на обучението на хората си.

Коментар