Конкурс по програмиране: търсене на маршрути

Датекс и Microsoft България обявиха конкурс по програмиране на тема “Разработване на софтуерен модул за намиране на оптимален маршрут от точка А до точка Б чрез средствата за масов градски транспорт – метро, автобуси, тролейбуси, трамваи.”

Конкурсът е свързан с услугата на Датекс www.bgmaps.com – сайт с цифрови географски карти на селищата и адреси, където мнозина често правят справки за различни адреси. “Едно от нещата, за които наши потребители са ни питали няколко пъти, е дали можем да предложим и услугата „Намери маршрут с градски транспорт” – обясняват от Датекс. – Обсъдихме различните подходи и алгоритми и стигнахме до извода, че тази задача е доста интересна. Затова решихме да дадем възможност на българските програмисти да премерят сили в едно състезание-конкурс.”

Тъй като това е конкурс – ще има награди. Те ще бъдат за 1-во, 2-ро и 3-то място. Първото място ще донесе на победителя ноутбук с Windows 7. Среброто върви в комплект с Xbox Elite, а за “бронза” в конкурса авторът ще бъде награден с преносим USB твърд диск.

Самата услуга www.bgmaps.com е разработена с технологии на Microsoft. От Датекс посочват, че се надяват програмираното решение да може да бъде вградено в www.bgmaps.com, затова са поканили Microsoft-България да подкрепи това мероприятие.

Създателите на най-популярната услуга за гео- и адресни справки също така се надяват, че освен интелектуалното предизвикателство, младите програмисти ще бъдат изкушени и от предизвикателството техният алгоритъм да бъде вграден в www.bgmaps.com.

Коментар