Китай респектира със суперкомпютър

В Китай заработи един от най-мощните суперкомпютри на планетата. Националният университет по отбранителни технологии (NUDT) пусна изчислителния комплекс Tianhe (Млечен път), изграден от 5120 чипа AMD и 6144 от Intel, съобщи агенция Синхуа.

Суперкомпютърът тежи около 155 тона и заема площ от няколко хиляда квадратни метра. Със своите характеристики, "Млечен път" може да се нареди на едно от челните места по производителност в класацията на 500-те най-мощни суперкомпютри в света, оглавявана от IBM Roadrunner в лабораторията Лос Аламос.

За една секунда Roadrunner изпълнява до 1,105 квадрилиона операции с плаваща запетая (петафлопа). Пиковата производителност на Tianhe достига 1,2 петафлопа, като по този показател суперкомпютърът отстъпва само на още една система – Jaguar, работеща в националната лаборатория Оукридж в САЩ.

Tianhe ще се използва за обработка на сеизмологични данни, за биомедицински изследвания, в аерокосмическата област и др. Очаква се суперкомпютърът да намери място в следващата класация Тор500, която излиза този месец.

Коментар