IoT решения на A1 правят Видин по-умен град

Решенията на база IoT повишават ефективността на публичните услуги
(графика: А1 България)

Община Видин използва IoT решения на А1 България за интелигентно сметосъбиране и улесняване на таксуването при паркиране в „Синя зона”. Облачната високотехнологична система повишава ефективността на тези важни дейности за общината.

„IoT и ICT услуги за бизнеса и публичните институции имат все по-голяма роля за повишаване на ефективността и оптимизиране на разходите. Решенията от „Интернет на нещата”, които внедрихме в община Видин, ясно показват как технологиите помагат за подобряването на градската среда и качеството на живот на гражданите”, коментира проекта Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби” в А1 България.

Високотехнологичните услуги на компанията помагат на общината да подобри чистотата и качеството на живот във Видин и околните населени места, да оптимизира дейността на паркингите, както и да реализира по-добра събираемост на таксите за паркиране в обособените за това места.

„Постигането на икономически и екологични ползи с помощта на технологиите ни дава увереност, че пътят на дигитализацията, който сме поели заедно с нашия доверен партньор А1 България, е в правилната посока”, сподели д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин.

В рамките на услугата на А1 за интелигентно сметосъбиране общо 2075 контейнера в общината са оборудвани с датчици. По-голямата част – 1976 от умните контейнери са поставени на територията на град Видин, а останалите 99 са разпределени в няколко населени места в общината – селата Въртоп, Гайтанци, Гомотарци, Кошава и Сланотрън.

Информацията от умните устройства се предава към софтуерна платформа, чрез която представителите на община Видин разполагат с анализи в реално време и могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин се повишава чистотата на градската среда и въздуха и се намаляват разходите за сметосъбиране.

Проектите по дигитализация в община Видин включват също и внедрената от А1 система за контрол и управление на услугата „Кратковременно паркиране”, тип „Синя зона”. Решението на А1 помага на общината да повиши с над 50% приходите си от паркинг зони и обособени за това локации, които обхващат общо над 900 паркоместа в града.

Същевременно, технологичната услуга помага и за намаляване на трафика в града за търсене на свободно паркомясто. Ползите от това са, че от една страна се понижава замърсяването на въздуха, а от друга – пести се време на гражданите и гостите на крайдунавския град. Данните показват, че чрез решението на А1 времето за търсене на място за паркиране намалява с до 43%.Системата за управление и контрол на кратковременното платено паркиране в централната част на град Видин улеснява, автоматизира и организира целия процес по администриране, контролиране на платено преференциално паркиране. То обхваща също служебните абонаменти, събирането на такси за паркиране, както и санкционирането на нарушители. Един от основните компоненти на системата е софтуерът, който анализира и управлява постъпилите данни в системата в реално време.

Решенията за интелигентно сметосъбиране и умно паркиране са част от разширяващото се портфолио от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата”. При този тип решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT), заради многото му предимства. Сред тях са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката.

Друго предимство на технологията NB-IoT е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния, уточниха от компанията.

Коментари по темата: „IoT решения на A1 правят Видин по-умен град”

добавете коментар...

  1. Страшен виц

    Няма как да направиш умен един град, ако в него живеят само баламурници….

Коментар