QLED или OLED: каква е разликата и кое е по-добро?

В съперничеството между QLED и OLED технологиите едната води откъм размери, а другата – от гледна точка на цветопредаване (снимка: CC0 Public Domain)

Две фундаментално различни технологии за телевизори, QLED и OLED, имат подобни имена. Каква е разликата между тях? А коя е по-добра?

През 2022 г. закупуването на нов телевизор е по-объркващо от всякога. Спецификациите са пълни със съкращения от букви и цифри като HDR, Ultra HD 4K, 120Hz и HDMI 2.1. Човек се чуди кое си струва и доколко. Два от най-популярните термини, които неизбежно срещаме днес, са QLED и OLED. Те са се различават само с една буква, да не говорим за визуалното сходство между двете букви. А технологиите, които описват, са много различни.



През последните няколко години Samsung използва в марката на своите телевизори „QLED“. Те може да са с 4K и 8K резолюция, с различни други екстри, но всички носят вездесъщия знак „Q“. TCL също произвежда QLED телевизори, а Amazon има собствен телевизор Fire TV Omni QLED.

От друга страна OLED телевизорите също се лансират от големи марки. LG е пионер и доминира на пазара за OLED телевизори, но Sony и Vizio също произвеждат OLED устройства в САЩ. И, добавяйки своя принос към объркването, към 2022 г. Samsung има собствен OLED телевизор.

Е, каква е разликата между OLED и QLED?

Термини

Нека започнем с бърза разбивка.

OLED означава „органичен диод, излъчващ светлина“.

QLED (според Samsung) означава „LED телевизор с квантови точки“.

Според специалистите, QLED телевизорът е по-скоро LCD телевизор с квантови точки. Тоест, той е по-близо до обикновения стар LCD, отколкото до OLED.



Квантовите точки са микроскопични молекули, които, когато бъдат осветени, излъчват своя собствена, различно оцветена светлина. При QLED телевизорите точките се съдържат във филм, а светлината, която ги озарява, се осигурява от LED подсветка. След това тази светлина преминава през няколко други слоя вътре в телевизора, включително пласт от течни кристали (LCD), за да се създаде картината.

Други производители на телевизори също използват квантови точки в LCD телевизорите си, включително Vizio и Hisense, но не наричат тези устройства QLED телевизори.

LCD е доминиращата технология в телевизорите с плосък екран от доста време. Технологията е по-евтина от OLED, особено при по-големи размери, и много компании за панели могат да я произвеждат.

OLED от своя страна не използва LED подсветка, за да произвежда светлина. Вместо това светлината се произвежда от милиони отделни OLED субпиксели. Самите пиксели – малки точки, които съставляват изображението – излъчват светлина, поради което това се нарича „емисионна“ технология на дисплея.

Освен гореспоменатите марки Panasonic, Philips, Grundig и други фирми също продават OLED телевизори. Всички OLED телевизори по света използват панели, произведени от LG Display.

Това обаче е на път да се промени. Samsung и Sony скоро ще представят първите си OLED телевизори, произведени от Samsung Display. Те обещават подобрен цвят и яркост в сравнение с настоящите OLED телевизори, защото използват квантови точки – точно като QLED телевизорите. Наречени QD-OLED или QD дисплеи, те със сигурност ще бъдат доста скъпи в началото, дори повече от OLED телевизорите, но цените в крайна сметка ще паднат.

Качество на изображението

Според различни анализи, правени при тестове, изглежда, че качеството на картината на QLED телевизора варира повече от това при OLED. Общо взето повечето OLED екрани имат сходно качество, докато при другия вид технология може да има и много качествени телевизори, и много „компромисни“ модели.



Тенденцията е най-скъпите да се представят много по-добре от по-евтините модели. Това може да се обясни с различните добавени технологии за подобряване на качеството на картината на QLED устройствата.

OLED: по-добър контраст и ниво на черното

Един от най-важните фактори за качество на изображението е нивото на черното и емисионната природа на OLED, което означава, че тези телевизори могат да изключат напълно неизползваните пиксели за абсолютен контраст. QLED/LCD телевизорите, дори най-добрите с най-ефективното локално затъмняване, все пак пропускат малко светлина, което води до по-размити, по-сиви нива на черното.

QLED: по-ярък

Най-ярките QLED и LCD телевизори могат да се окажат по-ярки от всеки OLED модел, което е особено предимство в светли стаи и при боравене с HDR съдържание. Това обаче е област, в която OLED бързо настига QLED. OLED телевизорите могат да постигнат все по-ярки цветове, а превъзходният им контраст им позволява да показват по-добро цялостно HDR изображение.

Размери, резолюции

Разделителната способност, цветът, обработката на видеото и други фактори за качество на изображението са като цяло еднакви при двете технологии. Повечето QLED и OLED имат еднаква разделителна способност и предлагат 4K, като и двете технологии могат да постигнат 8K резолюция. Нито една технология няма големи присъщи предимства в обработката на цветовете или видеото, въпреки че QD-OLED може да осигури подобрен цвят.

Що се касае до размерите, OLED телевизорите като цяло варират от 42 инча диагонал до 97 инча. Междувременно, тъй като QLED телевизорите са LCD, те могат да бъдат направени в по-голям диапазон от размери. Резултатът е, че на пазара има модели от 32 инча до цели 98 инча.



Едно голямо предимство, което QLED и LCD имат пред OLED, е цената на масовите модели в категорията над 65 инча. Големите телевизори са най-бързо развиващият се сегмент от пазара и не показват признаци на забавяне. 77-инчовите OLED телевизори струват значително повече от QLED телевизори с подобен размер, а при още по-големите размери разликата става още по-драстична.

Прегарянето – голямата слабост

Прегаряне се случва, когато дадена част от изображението е постоянно осветена – например бутоните за навигация, логото на даден канал, тикер за новини и др. Тези елементи светят постоянно, независимо какво друго се появява на екрана. Всички OLED екрани могат да получат прегаряне и има известна тенденция те да са по-податливи от LCD дисплеите, включително QLED.

Като се имат предвид обаче как хората гледат телевизия в днешно време, това не би трябвало да е голям проблем. Изгарянето обикновено се причинява при оставянето на единичен статичен елемент на изображението, но в днешно време кой гледа една и съща телевизия месеци наред?

Коментари по темата: „QLED или OLED: каква е разликата и кое е по-добро?”

добавете коментар...

  1. Флорида

    LG 5 год и е ок

  2. Флорида

    Имам LG 55 Led ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ НЯМАМ ОПЛАКВАНИЯ ВСИЧКО СИ Е КАКТО КАТО НОВ.

  3. Озъбен

    Ако търсите вечна здравина, решението е черно-бял кинескоп! 🙂

  4. Пецата

    Взех Сони олед на промоция за 1300£. КАРТИНАТА Е УБИЕЦ , и е долби атмос препоръчвам

  5. Никола Тесла

    1) СОНИ

    2) LG

    3) САМСУНГ

    4) ПАНАСОНИК

    5)…. и др.

  6. Логар

    Най изгодно за момента е телевизор с ips матрица добра картина и са много издръжливи.

  7. Anonymous

    Sony или LG

  8. Заки

    Така е,но колко ще ти кара е друга тема 😀

  9. Заки

    Защото не е нито един от изброените по горе ,затова.
    Просто си с LED

  10. Боби

    Специално Atmos има при много от моделите на Самсунг, а те са QLED 🙂 И звукът не е свързан с технологията на екрана 🙂

  11. Anonymus

    Имам Самсунг 55 инча, седма серия. Ползвам го 7 години. Безупречен е

  12. Пламен

    Естествено, че е хитруване от страна на QLED. Имам OLED – разликата е буквално видима. Неслучайно OLED е 3 пъти по-скъп от QLED. А и ако има Dolby Atmos за звук… От доста приложения вече може да се стриймват 4К филми с Atmos звук. Удоволствието е пълно!

  13. QLED

    OLED стопъти по прогарящ от QLED,OLED не се разглобява просто се изхвърля.

  14. QLED

    OLED стопъти по прогарящ от QLED.

  15. Anonymous

    ОЛЕД 100 пъти по прогарящ от QLED.

  16. Anonymous

    Олед 100пъти по добър от Qled

  17. Динко

    И не разбрах от всичко това какъв телевизор да си купим и каква марка така че да издържи поне 10г.Търсим 55 инча.Моля някои които е компетентен да пише.

  18. Ивчо

    Разглобявал ли си QLED за смяна на посветка?След 2 до 3 години телевизора е за боклука.

  19. Kvartalniq

    Имам и от двата модела самсунга даде фира след като свърши гаранцията за Lg ще видим още няма година

  20. Валентин

    Брей какъв капацитет имало тука лекции за бъдещето изнасяя

  21. Kyky I pif

    Kuku I pif da idat dasi kupqt tv I dasi merqt toqgite

  22. Yes

    И аз така мисля

  23. Иво

    При цена и издръжливост QLED са по добри.
    По-доброто качество на ОLED може да се постигне само при превъзходен входен сигнал.
    Всеки сам може да си прави изводите.

  24. Куку

    Селяк

  25. Пиф

    Начукай си го бе разбирач.

  26. Битцент

    OLED е истината и бедещето. QLED е жалък опит да се открадне от популярността на oled чрез изписване на буквите по такъв начин, че да прилича на oled. Т.е. търговски трик.

Коментар