Как да споделим локацията си от своя Android телефон

Пет прости стъпки позволяват да споделим местоположението си от дигиталната карта на своя телефон (снимка: CC0 Public Domain)

Поколението X са хора, научени да търсят адреси и да се ориентират в пространството по карта. Когато от тях бъде поискано да споделят локация чрез смартфона си, мнозина се нуждаят от няколко секунди, за да осмислят какво точно се очаква да сторят. Е, добре, как се споделя локация от Android телефон?

Идеята да споделиш „пин“ става все по-популярна с желанието да покажем на някого къде се намираме – или пък къде се намира даден обект, който е интересен по някаква причина.



Целта е за се „забоде“ едно от онези цветни „кабърчета“ на картата, които обозначават конкретно място, и това „кабърче“, наречено още „пин“, да бъде подадено на някого от хората в списъка с контакти. По същество това е споделяне на локация.

Какво е нужно

За споделянето на локация ни трябва Android устройство с най-нова версия на приложението „Карти“.

Споделяне на локацията

Първата стъпка е да активираме „Споделяне на локация“ (Location Sharing) в приложението „Карти“ (Google Maps). За да го направим, отваряме приложението, докосваме профилната си икона в горния десен ъгъл и пипваме Споделяне [на локация] / Location Sharing.

Появява се прозорец, където докосваме Споделяне [на локация] / Share Location.

На този етап нашият телефон трябва да ни поиска съгласието –  и съответно да дадем исканото разрешение.

След това ще бъде подканени да конфигурираме Споделянето на местоположението за конкретния случай, където можем да изберем времева рамка и всеки контакт, с който искаме да споделим местоположението си.

Докосваме бутона за споделяне. Вероятно след това ще бъдем подканени да дадем разрешение на „Карти“ за да използва местоположението на устройството. Уверяваме се, че е избран режим „Прецизно“ за локализирането. Специалистите по сигурност препоръчват тези настройки да са активни само „Докато се използва приложението“.

Сега, след като сме конфигурирали споделянето на местоположението, как да споделим „кабърче“? Има два начина.

Подаване на „кабърче“

Ако сме в Google Maps, можем да натиснем продължително дадено местоположение на картата, да докоснем Споделяне, да изберем контакт, с който да споделите местоположението, и да докоснем Изпрати. След това получателят ще получи имейл с връзка за преглед на местоположението ни в Google Maps.

Вторият метод е чрез Google Assistant. Всичко, което трябва да направим, е да кажем нещо като: „Хей Google, изпрати местоположението ми на Петър Иванов“ (името е примерно).

Ако имате няколко инсталирани приложения за съобщения, Android ще ви подкани да изберете кое приложение да използва за изпращане на посоченото местоположение. По подразбиране е Messages, но все пак крайната дума има потребителят.

Използвайки този метод, получателят ще получи връзка към даденото местоположение чрез SMS.



И при двата метода получателят може да докосне връзката на своето мобилно или настолно устройство, за да отвори Google Maps и да види конкретното тяхното местоположение.

Внимателно боравене

Функцията за споделяне на местоположение е много мощен инструмент. Местоположението не бива да се споделя с хора, за които не сме сигурни, че сме готови да посрещнем на мястото, което сме разкрили. В съвременния свят на множество киберзаплахи трябва да сме нащрек с кого и какво споделяме, ако не искаме да се окажем неприятно изненадани. Моля, използвайте тази функция с повишено внимание.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Как да споделим локацията си от своя Android телефон”

добавете коментар...

  1. минувач

    Тя и сега се споделя лесно – в чата с някого, като пишеш съобщение, вляво от прозорчето за текст има една иконка във формата на знака плюс. Като я докоснеш, излиза меню и от него избираш да споделиш местоположението си.

  2. Иван Симеонов

    Преди време много лесно се споделяше местоположението през ВАЙБЪР.Защо беше прекратена тази функция на Вайбър?

Коментар