Китай пусна първата хибридна офшорна електроцентрала

Първите два сала със слънчеви панели от уникалния китайски проект 
(снимка:  State Power Investment Corporation)

Китайска държавна компания пусна в експлоатация първата в света хибридна офшорна електроцентрала. Наричат я офшорна, защото е в морето, но близо до брега, и хибридна, защото генерира енергия от вятър и слънце.

Проектът е дело на State Power Investment Corporation (SPIC) – една от четирите най-големи енергийни компании в Китай. Сега тя е първата в света, която пусна в експлоатация хибридна офшорна електроцентрала, използваща едновременно вятърна и слънчева енергия.



Ако тестовите изпитания се окажат успешни и електростанцията може да издържи на бури и тайфуни, проектът ще продължи да се развива с перспективата за инсталиране на 42 GW хибриден офшорен капацитет в региона, съобщи Electrek.

Пиковата мощност на първите два сала със слънчеви панели е само 500 kW. Слънчевата енергия, генерирана от тях, се подава към трансформатор, монтиран в кулата на вятърната турбина. От подстанцията на вятърния генератор електричеството отива на сушата, към потребителите, посредством подводен кабел.

Проектът за хибридна офшорна възобновяема електроцентрала е разработен от норвежката компания Ocean Sun. Това е първата в света практическа реализация на скандинавската разработка. Норвежците са проектирали дизайна на саловете и котвите така, че да могат да издържат на стихиите без последствия за оборудването.

В близките години китайската енергийна компания планира да разшири проекта до мощност от 20 MW. Не са известни подробности за следващите стъпки.



Като цяло хибридните електроцентрали, използващи възобновяеми енергийни източници, позволяват изравняване на доставките на електроенергия поради естественото (денонощно) отместване на пиковете във времето за вятърно и слънчево производство.

Коментари по темата: „Китай пусна първата хибридна офшорна електроцентрала”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева/автор/

    Супер.
    Явно това е бъдещето – Япония зарежда с енергия от вълните такава електроцентрала,Китай пък с вятър и слънце.Японската беше май с 300 КВ , тази е 500, изобщо пилотни неща за бъдешето…
    Само да не пречат на рибичките и другите приятели от шелфа.
    Сигурна съм, че ще помислят и за това.

Коментар