Бъдещето с хуманоидни роботи е близо, вярват анализатори

Бъдещето е на  хуманоидните роботи, вярват и предприемачи, и анализатори на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори прогнозират бурен пазар на хуманоидни роботи – като Optimus, представен наскоро от производителя на електромобили Tesla и лично от мениджъра Илон Мъск. Роботите ще заменят хората в редица дейности, вкл. грижите за възрастните и производството.

В обозримо бъдеще хуманоидните роботи ще могат да решат проблема с недостига на работна ръка, заяви през януари Илон Мъск. Нещо повече, шефът на Tesla вярва, че роботите ще станат по-важен бизнес за компанията от електромобилите.



Експерти на Goldman Sachs дори дават приблизителна времева рамка за подобно бъдеще – до 2035 г. пазарът на хуманоидни роботи трябва да нарасне до 152 млрд. долара и да настигне този на електрическите превозни средства.

В прогнозата си обаче анализаторите разчитат на предположението, че на пазара ще има и други производители на хуманоидни роботи, а не само Tesla. При всички случаи до 2035 г. такива роботи ще покриват до 2% от глобалните нужди от персонал, който да се грижи за възрастните хора.

Друга прогноза сочи, че до 2030 г. хуманоидните роботи ще покриват до 4% от нуждите от работници за производството в САЩ. Дотогава пазарът на хуманоидни роботи ще достигне 6 милиарда долара, а до 2035 г. ще нарасне до 152 милиарда долара.

При такива темпове на растеж, към средата на следващото десетилетие пазарът на хуманоидни роботи ще стане сравним с една трета от световния пазар на смартфони през 2021 г., изчисляват анализаторите.



Трудно е да се каже дали хуманоидни роботи наистина ще станат масово достъпни като цени. Но на скорошно събитие на Tesla шефът на компанията изрази увереност, че тя ще може да произведе роботи Optimus в милиони бройки и, че цената на такъв помощник на хората няма да надвишава 20 000 долара.

Коментар