Qualcomm обеща да преобърне пазара на Windows компютри

Компютри с Windows и Arm процесори може да променят РС пазара в близките години
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският чипмейкър Qualcomm, известен с мобилните Arm-процесори Snapdragon, обеща в рамките на две години да преобърне пазара на компютри с Windows. Компанията смята да направи това с помощта на технологиите на стартъпа Nuvia, който погълна неотдавна.

От няколко години Qualcomm вдъхва оптимизъм за бъдещето на компютрите с Windows и Arm-процесори от семейството Snapdragon. С разработките на стартъпа Nuvia, погълнат през 2021 г., оптимизмът се превръща в увереност – Qualcomm твърди, че след две години статуквото на PC пазара ще се промени.



Говорейки пред инвеститори и анализатори по повод тримесечните финансови резултати, главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че OEM производителите вече са проявили интерес към партньорство с Qualcomm за пускане на компютри с Windows и процесори Snapdragon, които ще се появят на пазара след две години.

Въпросните процесори използват технологии на Nuvia. Самият стартъп е специализиран в разработката на сървърни процесори с Arm архитектура, отбелязва Tom’s Hardware.

Пускането на компютърни чипове от следващо поколение не е лесно за Qualcomm. Първоначално компанията планираше да достави образци през август 2022 г., за да може серийното производство и продажбите на компютри да започнат през 2023 г. Впоследствие обаче Qualcomm реши да отложи доставките на образци за 2023 г., което доведе до ревизия и на плановете за пускане на Snapdragon компютри с Windows на пазара чак за 2024 г.

Амон не уточнява броя на проектите, в които чиповете на Qualcomm са изместили конкурентните, нито разкри кога точно през 2024 г. трябва да очакваме продукти от следващо поколение. Но нарастващият брой такива проекти показва, че OEM производителите са напълно готови да започнат да доставят компютри с Arm чипове и Windows след две години.

И това е добър знак не само за Qualcomm, но и за други производители на Arm чипове. Междувременно обаче съдебният спор между Qualcomm и Arm може да се превърне в значителна пречка за постигане на целта.



Според британската компания, която държи референтните дизайни за Arm процесорите, след поглъщането на Nuvia, Qualcomm е трябвало да спре проектите ѝ, тъй като лицензът за Arm-архитектурата не е валиден при новия собственик. Освен това Arm вероятно ще промени механизмите за лицензиране на своите дизайни.

Коментар