Прогнозите за пазара на лаптопи стават все по-лоши

Пазарът на преносими компютри преживява тежки дни, търсенето намаля сериозно
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на лаптопи вероятно ще паднат под 43 милиона единици през последното тримесечие на 2022 г., предупредиха анализатори от TrendForce. Прогнозите за този най-голям сегмент от PC пазара стават все по-песимистични.

Очакваният резултат за периода октомври-декември е със 7,2% по-нисък от предходното тримесечие. Прогнозираният спад на годишна база (спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.) e 32,3%. Ако опасенията се потвърдят, доставките на лаптопи ще паднат под нивото, регистрирано през Q4 в периода преди началото на пандемията.



Сред негативните фактори, влияещи върху търсенето, са излишните запаси, войната в Украйна и растящата инфлация. Имайки това предвид, TrendForce отново влоши оценката си за годишните доставки на преносими компютри. Само 189,6 милиона лаптопа се очаква да излязат на пазара през 2022 г. – това е с 23% по-малко спрямо миналогодишния резултат от 243,1 милиона.

Прави впечатление, че доставките през първото и второто полугодие този път ще бъдат в съотношение 53 към 47. За първи път през последните десет години е регистриран превес на първото полугодие спрямо второто, подчертават анализаторите.

Към момента TrendForce не вижда предпоставки за възстановяване на пазара на лаптопи през 2023 г. Очевидно негативната динамика в компютърната индустрия ще продължи, въпреки че спадът ще се забави. Според анализаторите, през следващата година предлагането на лаптопи ще намалее с още 6,9%, до 176 милиона броя.

След като ситуацията с излишните запаси постепенно се нормализира, хромбуците може да се превърнат в първата продуктова категория на пазара, в която търсенето ще започне да се възстановява. Признаци за подобрение се очакват до второто тримесечие на 2023 г.

Ако ситуацията се развие според традиционния сценарий на цикличен растеж, тогава доставките на хромбуци през следващата година може да се увеличат до 16,2 милиона единици, докато за 2022 г. анализаторите очакват доставки на 14,44 милиона броя.

Междувременно анализаторите на IDC отчетоха спад в доставките на хромбуци с една трета. През третото тримесечие на 2022 г. само 4,3 милиона лаптопи, работещи с операционната система Chrome OS, са навлезли на световния пазар. Acer, Dell, HP Inc., Lenovo и Samsung са петте най-големи производители на такива устройства, но всички те регистрират спадове, като при Lenovo отстъплението е с почти 55%.



Като цяло, сегашният период не е най-доброто време за пазара на преносими компютри. Според доклад на Canalys, през тримесечието юли-септември глобалните доставки на лаптопи са намалели с 19% на годишна база до 54,7 милиона единици.

В категорията настолни компютри, която е по-малко зависима от потребителските разходи, спадът не е толкова изразен – само 11%. Общият обем на доставките на персонални компютри в света през третото тримесечие е намалял с 18% до 69,4 милиона единици, сочат данните на Canalys.

Коментар