Китайски фирми забавят чиповете си, за да избегнат санкции

Китайските чипмейкъри прибягват до всевъзможни трикчета, за да избегнат санкции от САЩ
(снимка: Alibaba)

Въвеждането на нови експортни ограничения срещу Китай от страна на САЩ принуди местните разработчици да променят подхода си към създаването на чипове. Сега те се опитват изкуствено да забавят своите чипове, за да не попаднат под санкциите на Вашингтон и да не споделят съдбата на HiSilicon, която разработи чипове за Huawei и загуби значителна част от клиентите си под натиска на САЩ.

Alibaba, стартиращата компания Biren Technology и други китайски разработчици на чипове, които са похарчили милиони долари за създаване на модерни процесори и ускорители (включително свързани с AI) за суперкомпютри и центрове за данни, сега са принудени да забавят чиповете си. Това ще им позволи да продължат да използват услугите на тайванския производител на чипове по договор TSMC, отбелязва Файненшъл Таймс.



По-рано TSMC спря производството на 7-нм чипове за изчислителните ускорители Biren BR100, опасявайки се, че те са обект на експортни ограничения в САЩ. Факт е, че TSMC, както всяка друга фабрика за полупроводници, е трудно да оцени точно изчислителните възможности на определени чипове. Затова тя приканва китайските клиенти сами да определят параметрите на своите чипове и да подписват декларации за отговорност за предоставените данни.

В случая с Biren, вината за прекратяване на производството на чиповете от TSMC е и на самите разработчици, които рекламираха открито възможностите на своите продукти.

Според китайски експерти, трудно е да се определи дали определен чип попада под ограниченията на САЩ. Това зависи от скоростта на двупосочно предаване, а обясненията в документите по тази точка не са ясни. За чиповете под санкции от САЩ този показател не трябва да надвишава 600 GB/s.

Ако Biren по-рано декларираше скорост на трансфер на данни от 640 GB/s за ускорителя BR100, сега изчисленията на Bernstein показват скорост 576 GB/s. Според служител на Biren, пожелал да остане анонимен, компанията е започнала да променя дизайна на чиповете, за да ги забави с надеждата, че TSMC ще се съгласи да ги произвежда.

Дилън Пател, главен анализатор в SemiAnalysis, който пръв забеляза промяната в спецификацията на чипа Biren, разработчиците се опитват да забавят чипа, като изключват част от него. Той изрази съмнение, че подобен трик ще бъде одобрен от американските регулатори, тъй като дизайнът на чипа не се променя и няма гаранции, че той няма да бъде пуснат на пълен капацитет в бъдеще.



Според източници на Файненшъл Таймс, разработчиците от подразделението T-Head на Alibaba също обмислят начини да модифицират своя нов 5-нм AI процесор, за да избегнат ограниченията на САЩ. Помолен за коментар, говорител на T-Head казва: „Основните продукти на T-Head са само за собствена употреба на Alibaba Group и отговарят на всички приложими разпоредби“.

Коментар