САЩ конфискуваха 50 000 биткойна от измамник

Престъпленията с криптовалута се наказват с тежки присъди в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи за изземването на криптовалута на стойност около $1 милиард от жител на Джорджия. Собственикът на тези средства се призна за виновен в измама с използване на електронни средства за комуникация и сега е изправен пред 20 години затвор.

Според властите, през септември 2012 г. Джеймс Джонг е откраднал около 50 000 биткойна от платформата Silk Road (Пътя на коприната), като е регистрирал акаунти с малки суми в сметките и след това е направил няколко тегления за една секунда – по този начин е измамил системата и e получил повече пари, отколкото е внесъл.



Джонг прехвърля откраднатите биткойни в различни портфейли, опитвайки се да скрие самоличността си и източника на средствата, отбелязва CNET.

През ноември 2021 г. къщата на Джонг беше претърсена и в мазето разследващите намериха значителна част от откраднатите биткойни на носител в сейф. Известно количество криптовалута е открито и в едноплатков компютър – съхраняван в тоалетната, в кутия за пуканки.

По време на претърсването стойността на криптовалутата е оценена на $3,36 млрд. Джонг  започна да сътрудничи на разследването през март миналата година и доброволно предаде повече от хиляда биткойни. Той ще бъде осъден на 22 февруари 2023 г.

Silk Road работи в тъмната мрежа от 2011 до 2013 г. Създателят на платформата Рос Улбрихт беше осъден през 2015 г. по седем обвинения, включително трафик на наркотици, пране на пари и компютърно хакване. Присъдата е доживотен затвор.

Коментари по темата: „САЩ конфискуваха 50 000 биткойна от измамник”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Няма бягане щом е за много $.

    Благодат е че нямам нищо.

Коментар