Съдят Илон Мъск да върне заплатите си от Tesla

Илон Мъск е съден за отсъствия от Tesla, може да загуби милиарди долари
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Погълнат от проблемите с Twitter, Илон Мъск ще трябва да се справя и с недоволството на акционери в Tesla, които настояват, че компанията незаконно е изплащала заплати на своя шеф, докато той е отсъствал от работа.

Според един от акционерите на автомобилния производител, личното присъствие на Мъск на работното място в Tesla не е задължително, а същевременно той продължава да получава заплата, което означава, че се обогатява незаконно. Става въпрос за  огромна сума от 56 милиарда долара.



Ричард Торнета се опитва да прекрати споразумението, сключено през 2018 г. с Илон Мъск относно заплатата му като ръководител на компанията, съобщи Ройтерс. Според акционера, Мъск си е поставил твърде лесни цели.

Ръководството на Tesla, от своя страна, отговори, че действията на шефа на компанията са довели до 10-кратно увеличение на нейната стойност. Изслушването по делото ще започне на 14 ноември със съдия Катлийн Маккормик от съда на Делауеър, която се занимаваше и със случая на Мъск в Twitter.

В допълнение към работата си в Tesla, Илон Мъск е основател и ръководител на космическата компания SpaceX, съосновател на разработчика на невронни интерфейси Neuralink, на Boring Company, която прокарва висоскоростни тунели, и на лабораторията за изкуствен интелект OpenAI.

Съвсем наскоро Мъск стана собственик и на практика едноличен мениджър на социалната мрежа Twitter. Според ищците, той не отделя достатъчно време на Tesla, тъй като е по-малко от очакваното в предприятието.

Ръководството на Tesla обаче настоява, че задачата на Мъск не е да идва на работното място в определеното време, а да осигури растеж на компанията.

Според споразумението, при постигане на следващата цел шефът на компанията може да придобие 1% от акциите ѝ с голяма отстъпка. Ако целта не бъде постигната, няма да получи нищо. Към днешна дата Мъск е постигнал 11 от 12-те си цели и е получил над 50 милиарда долара.



По време на изслушването се очаква ищецът да заеме позицията, че схемата за обезщетение на  на шефа на Tesla е разработена и одобрена от лица, които са му задължени, докато акционерите не са били информирани каква е вероятността за първите плащания на базата на вътрешни прогнози.

Коментари по темата: „Съдят Илон Мъск да върне заплатите си от Tesla”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Wall Street Journal: Управлението за фин. услуги на САЩ разследва продажба на акции от Илон Мъск и брат за нарушаване на правилата за вътрешна инф

    Ден преди Мъск да попита последователите в Twitter дали ще продаде 10% от акциите си в Tesla или не,

    брат му продал акциите за 108 мил $

  2. Anonymous

    нов НЕУДОБЕН доклад
    Tesla има специални кодове в софтуера на автомобила си, свързани с тестове за катастрофи при агенции за автомобилна безопасност

    Това предизвика НЕУДОБНИ въпроси от същите тези агенции.

    Известно е, че Tesla има НЕВЕРОЯТНИ резултати, когато става дума за безопасност при катастрофи.

    Техните ел превозни средства постоянно постигат най-високи оценки за безопасност от агенциите за автомобилна безопасност по целия свят.

  3. :o)

    Бе тия хора, определено са без работа 🙂

  4. Anonymous

    Джонсън

    с>у

    Мъск, SpaceX и Tesla”:

    Иск за $238 млрд

    Милиардерът e обвинен за подклаждане на пирамидална схема, свързана с криптовалутата Dogecoin

    Ищецът Кийт Джонсън – който закупи Dogecoin в 2021 – търси колективен иск в Южния окръг на Ню Йорк срещу Мъск и неговите компании SpaceX и Tesla за обезщетение от поне 86 млрда $ – което представлява спада в паз. стойност на Dogecoin от май 2021 , но иска тази стойност у3ена.

  5. Anonymous

    -paid $40M for lying
    -faking a buyout
    -paid a record $137M settlement for racist discrimination

Коментар