Пуснаха нова е-услуга за отоплението

Нова електронна услуга улеснява заявяването на финансова помощ за отопление 
(снимка: CC0 Public Domain)

Еднократна финансова подкрепа за отопление вече може да се заяви и по електронен път. Това става чрез нова услуга на Портала за достъп до административни услуги на Министерство на електронното управление.

Услугата е публикувана от Агенция за социално подпомагане и е безплатна. Чрез нея може да се заяви отпускане на еднократна финансова подкрепа за отопление за компенсиране на увеличените цени на енергоизточниците през отоплителен сезон 2022/2023.



Право на допълнителната финансова подкрепа за отопление имат лица и семейства, които не са подавали заявление-декларация за отпускане на целева помощ за отопление в периода от 01.07.2022 г. до 31.10.2022 г., както и такива, които вече са подавали документи и са получили отказ, тъй като средномесечният им доход е надвишил границата за достъп със сума под или равна на 40 лв. или тъй като отказът се дължи на непълна шестмесечна регистрация в дирекциите „Бюро по труда“ и при положение, че към 01.11.2022 г. продължават да са регистрирани.

Не е нужно получилите отказ за целева помощ за отопление лица да подават ново заявление. Еднократната финансова подкрепа ще им бъде предоставена служебно.

Заявления-декларации ще се приемат от 1 до 14 ноември 2022 г. включително в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес. За да заяви електронно услугата, потребителят трябва да има профил в Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от МЕУ.

На Портала за достъп до електронни административни услуги са посочени необходимите документи, които се подават заедно със заявлението и срокът за предоставяне на услугата. Финансовата подкрепа за отопление ще бъде изплатена еднократно през декември 2022 г.

Коментар