OpenFest 2009 ще се състои тази седмица в София


Най-новото издание на OpenFest – ежегодният фестивал на свободната култура и свободния софтуер у нас – ще се състои на 7 и 8 ноември 2009 г. Този път празникът ще се проведе в Световния търговски център „Интерпред“ в София.

Тазгодишното издание на OpenFest е седмото поред в историята на фестивала и очаквано програмата е изключително разнообразна. Сред акцентите й е презентацията на Корнел Креанга, технологичен еванглелист за продуктите на Adobe и част от екипа на компанията в Букурещ, Румъния, който ще разкаже как се създават интерактивни интернет приложения със свободните Flex, BlazeDS и Spring.

Светлин Наков, председател на Българска асоциация на разработчиците на софтуер, ще представи книгата „Въведение в програмирането с Java“. Това е успешно реализиран от доброволци под негово ръководство проект със свободен лиценз.

Феновете на Mozilla ще отпразнуват петия рожден ден на любимия си браузър Firefox. Атракция за почитателите на лисицата ще бъде първият по рода си “гараж” за разработчици на Mozilla – сесия на Mozilla, посветена на отворения уеб. Както самата дума подсказва, “гаражът” е място, където всички желаещи могт да се потопят в увлекателна работа, да се задъбочат и експериментират, да сглобяват и натройват – да си “оцапат ръцете”.

BSDcon – специализирана техническа конференция на потребителите и разработчиците на операционните системи, базирани на BSD, ще поднесе изненада за почитателите на този софтуер. Тази година BSD специалистите ще могат да положат изпит за придобиване на сертификата BSDA, който се издава от Групата за BSD Сертификация (BSDCG) и удостоверява начално ниво на BSD UNIX системната администрация.

OpenArt панелът, традиционно посветен на свободното изкуство, тази година ще бъде посветен на фотографията. На 7 ноември Йовко Ламбрев и Начо Каменов ще поговорят за фотографията от сърце – Йовко като страстен любител, а Начо като човек, който е посветил целия си живот на това – и като професия, и като изкуство. Предвидена е и практическа фотографска сесия, която ще даде възможност за участие на живо в импровизирано студио с професионално оборудване, където ще можете да снимате не с кого да е, а заедно с маестро Каменов.

Издателство O”Reilly Media за пореден път ще има щанд по време на конференцията, от който посетителите ще имат възможност да закупят някои от най-новите издания със сериозна отстъпка.

OpenFest e единствената по рода си в България конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания – фестивал на свободното творчество. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.

Целта на OpenFest е да популяризира проекти, реализирани с помощта на свободен софтуер и софтуер с отворен код, както и да бъде форум за обмен на идеи и добри практики в областта. Същевременно организаторите всякога се стараят да дадат поле за изява и на свободното изкуство.

Емблемата на OpenFest е отворено за знания и информация човешко око, чийто мигли са лъчи на изгряващо слънце. Изгревът е символ на зараждаща се свобода. Автор на идеята и графичната реализация на тази символика е художникът-хакер Здравко Здравков.

Мотото на OpenFest е “Да споделим свободата!”

Първият Openfest се състои през 2003 година и оттогава досега фестивалът се провежда всяка година. Още от първото си провеждане OpenFest протича под патронажа на Президента на Република България.

Коментар