Смартфоните са основни източници на алергени и токсини, как да ги чистим?

Повърхността на смартфоните съдържа огромно количество вредни вешества
(снимка: CC0 Public Domain)

Днес е трудно да видим човек без телефон в ръцете, но не всеки почиства редовно мобилното си устройство. А по неговата повърхност се натрупва огромно количество вредни вещества. 

Скорошно изследване на Aмериканския колеж по алергии, астма и имунология показва, че смартфоните са способни да натрупват вредни вещества от околната среда и да влияят негативно на човешкото здраве. Анализираните устройства са имали повишени нива на алергени от котки и кучета, както и β-D глюкани (BDG) и ендотоксин.



„Смартфоните показват повишени и променливи нива на BDG и ендотоксин, а алергени на котки и кучета са открити в смартфони на собственици на домашни любимци. BDGs се намират в клетъчните стени на гъбичките и в много среди и повърхности, които причиняват хронични респираторни симптоми и дразнене – това прави BDG постоянен маркер за проблемни изследвания на плесени. Ендотоксинът е мощен възпалителен агент и маркер за въздействие на грам-отрицателни бактерии“, споделят учените.

Изследването демонстрира въздействието на инхалаторните алергени и молекули, които предизвикват вродени имунни реакции. В случай, че имате астма или алергии, учените препоръчват да почиствате електронните си устройства възможно най-често.

Как да почистите телефона си от токсини

За да отговорят на този въпрос, учените създават модели на телефони със същия размер и с идентично покритие като истинските. Като част от теста те избърсват предната повърхност на модела с електростатични кърпички, напоени с различни химикали. След това вземат проби от устройствата, използвани от 15 доброволци и отново измерват нивото на алергени, BDG и ендотоксин във всяка проба.



Оказва се, че комбинацията хлорхексидин + цетилпиридиний е най-ефективна за намаляване на нивата на BDG и ендотоксини върху повърхността на смартфона, докато двойката бензилбензоат + танинова киселина е най-ефективна за намаляване на нивата на алергени от домашни любимци.

Коментари по темата: „Смартфоните са основни източници на алергени и токсини, как да ги чистим?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    ДУцента, откъде ти е дипломата – от фейса или от тик ток ??

  2. доц.Пенев

    Четенето е противопоказано за олигофрени. Според психиатрията идиотите се делят на торпидни и еретични.Напоследък наблюдаваме иповсеместно зявата основно на еретичните, които са в перманентна възбуда да променят тотално правила и всичко наоколо в частност касаещо здравето ни изцяло здравословната микрофлора на средата, миейки всичко.

  3. Фофу

    Теуфона е едно от нещата дето като се приберем, мием ръцете и после пак го подхващаме. С което горе долу елиминираме ефекта на миенето.

    Преди поне 10 год бях чел в Яху статия как една жена чатела на телефона докато приготвяла закуската на децата си. След по-късни изследвания се оказало, че имало салмонела по телефона и двете и деца си заминали.

    Та фнимавайте хора.

Коментар