ЕС ще финансира собствена система за сателитен интернет

Собствената мрежа за сателитен интернет на ЕС ще струва около 6 милиарда евро (снимка: CC0 Public Domain)

Държавите от Европейския съюз (ЕС) и представители на Европейския парламент са близо до финализиране на договор на стойност 6 милиарда евро за извеждане на сателитна интернет система в орбита. Според плана, законодателите на ЕС ще се срещнат на 17 ноември, за да уточнят окончателните подробности, предаде Ройтерс.

Изследванията на ЕК по проекта започнаха още през 2020 г. Инициативата стана публична, когато през февруари Европейската комисия за първи път обяви планове за внедряване на система за защитена свързаност на база космически летателни апарати. ЕК обяви предложение за регулации относно технологията и съвместно съобщение относно подхода на ЕС към управлението на космическия трафик (STM).

„В днешния дигитален свят космическата свързаност е стратегически актив за устойчивостта на ЕС. Това ще ни даде възможност за икономическа мощ, цифрово лидерство и технологичен суверенитет, конкурентоспособност и обществен прогрес. Сигурната свързаност се превърна в обществено благо за европейските правителства и граждани“, каза тогава ЕК.

Целта на проекта е да се осигури дългосрочна достъпност до сигурни и рентабилни сателитни комуникационни услуги в глобален план. От своя страна подобна възможност следва да помогне за защитата на критичните инфраструктури, работещи в страните-членки на ЕС.

ЕК определи бюджет от 6 милиарда евро за програмата. „Приносът на Съюза към програмата от 2022 г. до 2027 г. е 2,4 милиарда евро по текущи цени“, се казва в анонса. Предвижда финансирането да дойде от публичния сектор, включително Европейската космическа агенция (ESA), докато частният сектор следва да поеме останалите 3,6 милиарда евро.



Въпреки че 6 милиарда евро звучи като голяма цифра, ЕК твърди, че евентуалното съзвездие от комуникационни сателити би донесло 17-24 милиарда евро на европейските икономики. Планът ще стимулира и отварянето на допълнителни работни места в космическата индустрия на ЕС.

Коментари по темата: „ЕС ще финансира собствена система за сателитен интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    SpaceX

    приемник- 900лв
    Месечно – 120лв

    Ама щяло да поскъпва.

Коментар