Дистанционната работа подобрява резултатите на служителите

Възможността за дистанционна работа подобрява фирмената култура и задържа служителите, сочи ново проучване (снимка: CC0 Public Domain)

Когато на служителите се предоставя възможност да работят гъвкаво от гледна точка на физическото им местоположение, това води до подобрено благосъстояние, повече иновации и по-добра организационна култура, сочи нов доклад на Atlassian за състоянието на екипите през 2022 г.

За работниците, боравещи със знание, гъвкавостта от гледна точка на местоположението значително подобрява резултатите в работата. Положително се повлияват иновациите, благосъстоянието, намалява прегарянето. Хората възприемат по-добре организационната култура. За да стигнат до този извод, анализаторите са изследвали отговорите на 1710 специалисти в Австралия и САЩ на възраст между 21 и 65 години, работещи в екипи.



Подобрените резултати по отношение на благосъстоянието и иновациите, които изследването разкрива, впоследствие създават ефект на „вълни“, който води до още по-благоприятни резултати. Освен това, според доклада, гъвкавостта е свързана с положително възприемане на културата на организацията. От своя страна това е силно свързано с по-доброто задържане на служителите. На всичкото отгоре хората в хибридни и разпределено работещи компании са по-склонни да определят своите екипи като иновативни.

Да се осигури на служителите възможност да работят дистанционно, хибридно, разпределено – това не е задача без предизвикателства. Изследването на Atlassian установи, че когато хората имат различни графици, може да бъде по-трудно за екипите да останат в ритъм с изпълнението на конкретните текущи задачи.

Служителите, които се радват на по-голяма гъвкавост от гледна точка на местоположението, са по-податливи на т. нар. „синдром на самозванеца“. Става дума за вътрешното убеждение на човека, че неговите успехи се дължат на чиста случайност, а не на професионални умения.

Това е тенденция, която се разкрива за първи път в това ново проучване. Анализаторите свързват проблема с динамиката на обратната връзка при дистанционната работа.

Макар че отговорите са събрани от служители в САЩ и Австралия, има основание да се смята, че повечето екипи по света отговарят на установените тенденции, идентифицирани в доклада, казва Ани Дийн, ръководител на Team Anywhere в Atlassian.

Промени в системите за съвместна работа

Проучването на Atlassian отваря още един важен въпрос, който остана незасегнат след бума на дистанционната и хибридната работа. Разпределената работа, при която служителите са на различни места физически, следва да се отразява на софтуерните системи за съвместна работа, които организациите използват. Подобни системи трябва да отразяват „предизвикателствата на разпределената работа“.

Би трябвало да очакваме – и да изискваме – създателите на софтуер за групова работа да отразят новите начини не действие в екипите, както и да предложат решение на „болните места“, идентифицирани от това изследване.

Предизвикателства пред екипите

Макар че локационната гъвкавост е свързана с подобрена фирмена култура и по-високи нива на задържане на служителите, докладът установи, че все още има редица предизвикателства пред разпределената работна сила.

Сред положителните тенденции на работното място, подчертани от изследването, е това, че 78% от анкетираните хора се определят като ентусиазирани от работата си. Друга позитивна цифра от проучването сочи, че все повече хора съобщават, че имат видимост за това как се вземат решенията в организацията – 63%. По този показател е налице подобрение в сравнение с предходната година, когато подобен отговор са дали 51% от запитаните. Налице е и повишено доверие в ръководството, което се определя като резултат от по-добрата видимост.

Въпреки това все още има редица предизвикателства пред разпределените екипи. Според Atlassian, сега доста хора посочват фактори в личния си живот, които затрудняват работата им – 33%. Докладът предполага, че това показва, че психичното здраве и финансовите предизвикателства, причинени от пандемията, продължават.



Освен това, според изследването, сред екипите, които се самоопределят като „иновативни“, 42% от респондентите признават, че проявяват поне един признак на синдрома на самозванеца. В тази връзка специалистите подчертават, че е „жизненоважно за лидерите да се уверят, че предимствата и ограниченията на една идея получават еднакво време в ефир“.

Предизвикателство са и виртуалните срещи. Докато работещите само в офиса имат около пет часа срещи средно седмично, за хората в разпределени и хибридни екипи тази цифра е по-близо до осем часа. А прекарването на повече време в срещи е свързано със значително по-висок риск от прегаряне. 31% от респондентите, които са имали над 20 часа планирани срещи на седмица, са признали, че изпитват един или повече признаци на прегаряне.

Коментари по темата: „Дистанционната работа подобрява резултатите на служителите”

добавете коментар...

  1. Истина

    “Йордан
    15/11/2022 11:11
    В големите градове можеш да спестиш до 10 часа седмично от това…”
    а може :
    да си спестиш – преди ковида ставаше и сега е така 5 от тез часове ако не трових в боклука си наричан кола и да се движиш с велосипед- все пак дори и София е смешно малък град и едно 10км в едната посока са 30-40 мин а не 1 час или 2.
    Може и да пазарувате само един път в седмица а не да киснете на опашки след 18 часът т.е. след работа всеки ден.
    Може също и да си ползвате огромните фризери с стоки копувани веднъж на месец. Може и доста други спестявания – като да не плюскате всеки ден нито много и от скъпи магазини – съответно да ви останат пари а не да има вечно мрънкане че не били стигали.
    Също може и да нямаш кола и да не пилееш пари по нея все пак в Германия и много развити държави колите са най много колкото 50% от хората над 18 години а не всеки да има по 5 -6 коли като тук в БГ.
    А можеше да научите тез неща и от интернет и от просто да попитате хора учили или работили там или туристи дошли тук.

  2. Фофу

    Данчо палавника сега обърна палачинката и реши че има “достатъчно голямо основание” да работиш от вкъщи.
    Интересно, тоз друг Данчо ли е, или същия, но има раздвоение на личноста.

  3. ;

    Твърдението не е вярно 🙂

    Повишава се производителността на съвестните.

    Но, масата започват да скатават.

  4. Йордан

    В големите градове можеш да спестиш до 10 часа седмично от това, че си работиш от вкъщи. А това е достатъчно голямо основание – вместо да прекарвам по 2 часа на ден в задръствания и да си тровя нервите, мога да прекарам това време с децата и приятелите си.

Коментар