Сирма Медия с награда от конкурса Comenius EduMedia 2009

Издателството на мултимедийни знания Сирма Медия (http://www.sirmamedia.com/) получи наградата за дидактичен мултимедиен продукт на Международния конкурс за мултимедийни образователни продукти Comenius EduMedia 2009. Фирмата е отличена за своята електронна енциклопедия „История на България”, а призът беше връчен по време на тържественото събиране на Българската академия на науките по повод Деня на народните будители.

Фактът, че в такъв престижен конкурс е избран мултимедиен проект от България говори много положително за развитието на новите образователни технологии в нашата страна. Намираме се в преходен етап към едно ново общество, базирано на познанието и усилията, които вложим днес в създаването на нови модели за придобиване и оценяване на знания, ще се възвърнат многократно в бъдеще, от което ще имаме полза не само ние, като компания, но и цялото общество. Сирма Meдия е създадена именно с цел да бъде движеща сила в този процес и затова приемаме наградата от конкурса Comenius EduMedia 2009, като признание за добре свършена работа“ – заяви Илиян Узунов, изпълнителен директор на Сирма Медия.

Електронната енциклопедия „История на България” е съвместен продукт на Сирма Медия и Книгоиздателска къща „Труд” ООД. Продуктът се базира на историческите трудове на утвърдилите се в разработването на справочни издания авторски колективи, ръководени от именитите изследователи на българската и световна история проф. д-р Георги Бакалов и проф. д-р Милен Куманов. Енциклопедията съчетава богато текстово и видео съдържание, предлагайки, както детайлна информация, така и възможност за създаване на визуална представа за личностите „правещи историята”, както и за бита, културата и религията на обикновените хора, живели преди нас.

В „История на България” са включени над 14 000 статии и 2 000 изображения, отразяващи политическото, икономическото и културно-религиозното развитие на българите от най-древни времена до наши дни, подредени азбучно и в 190 категории и подкатегории. Изданието предоставя възможност за бързо и ефективно търсене по думи, дати, словоформи, фрази и категории. Електронната енциклопедия е залегнала в образователния пакет „Продукти на знанието”, който е разпространен във всички български училища.

Наградата Comenius EduMedia е учредена преди почти 15 години от „Дружеството за педагогика и информация” (http://www.gpi-online.de) – научно професионална организация за мултимедия, образователни технологии и медийна дидактика, в контекста на Европейския проект EuroMedia, а по-късно и на QualiMedia.

Целите на проекта включват насочване на вниманието на създателите на мултимедийни продукти към разнообразните дейности на образованието (преподаване, обучение, самообразоване); свързване на професионално заетите в областта на образованието и науката, с компаниите, специализирани в създаване на мултимедийни продукти, с издателствата, които ги публикуват и разпространяват, както и с отделни автори и творчески екипи, които ги изработват или дават идеи за тях.

Спечелването на тази награда за България е стъпка по посока приобщаването й към богатите в научно и образователно отношение страни. Това е знаково събитие, което може да даде тласък на България да използва интелектуалните заложби, желанието за знания, образователните преки и косвени дейности на всички възрасти и професии“ – заяви ст.н.с. д-р Магдалена А. Калайджиева, упълномощено от GPI лице за България, по повод спечелената от Сирма Медия награда. 

Коментар