Нов Arm процесор Oryon ще търси пробив в Windows лаптопите

Следващото поколение Arm платформа Snapdragon 8cx Gen 4 е близо до пазара
(снимка: Qualcomm)

Американският чипмейкър Qualcomm разработва нов процесор с Arm архитектура, наречен Oryon и предназначен за вграждане в преносими компютри с Windows. Очаква се чипът да раздвижи осезаемо пазара на Arm/Windows лаптопи.

Компютри, базирани на процесори Arm и операционна система Windows, се произвеждат от години, но тандемът все още не работи толкова ефективно, колкото комбинацията от Windows и x86 процесори. Но Qualcomm, основен разработчик на SoC за смартфони, пуска все по-мощни чипсети за лаптопи.



Наскоро компанията лансира идеята, че бъдещето на Windows компютрите е тясно свързано с процесорите Arm в комбинация с допълнителни модули за обработка на алгоритми с изкуствен интелект.

Архитектурата x86 разчита на два основни компонента за изчисления – CPU и GPU, така че при интензивна работа с AI алгоритми и двата вида ускорители изпитват значителни натоварвания, консумирайки много енергия. От друга страна, чипсетите Snapdragon на Qualcomm използват цифов сигнален процесор (DSP) Hexagon за изпълнение на AI задачи, като в резултат на това ресурсите на основните процесори се освобождават за други цели.

Qualcomm среща подкрепа в намерението си да преобрази Windows лаптопите от самата Microsoft, както и от Adobe и Citi. Чипсетът SQ3, например, се използва в новия лаптоп Surface Pro 9 5G с многобройни AI функции – от възможност за замъгляване на фона по време на видео разговори до способност на камерата да поддържа контакт с очите на потребителя, независимо от позицията му спрямо обектива.

По-рано Adobe добави AI поддръжка на база Snapdragon към Sensei – инструмент за машинно обучение, който подобрява производителността на приложения като Photoshop, Lightroom и Premiere Pro. Компанията казва, че AI функциите на Snapdragon ще помогнат за подобряване на приложенията от пакета Creative Cloud през 2023 г.

Citi все още не използва нищо от Qualcomm, но планира да премести 70% от работната си сила към базирани на Qualcomm мобилни компютри като Lenovo ThinkPad X13s.

Повечето от днешните чипсети Snapdragon използват CPU ядра под под бранда Kryo, принадлежащ на Qualcomm. Първоначално компанията разчиташе на собствена архитектурата, но по-късно премина към готови решения от семейството Arm Cortex. Сега Qualcomm обяви, че подготвя ново семейство процесори Oryon за преносими компютри.



Новият процесор се очертава като първият на Qualcomm след придобиване на Nuvia и вероятно ще залегне в основата на следващото поколение компютърна платформа Snapdragon 8cx Gen 4. Известно е, че Oryon използва персонализирана архитектура, базирана на набор от инструкции Arm, но е не е сред готовите решения. Qualcomm планира да пусне процесора през 2023 г.

Коментар