Nokia награди основателя на Wikipedia

Nokia чрез Фондация Nokia отреди наградата си за 2009 година на Джими Уелс, основателя на Wikipedia – безплатната многоезична онлайн енциклопедия, Уелс получи приза заради приноса си за развитието на световното уеб-пространство като демократична платформа, къето всеки може да участва. 

Наградата от 10 хиляди евро бе връчена на 4 ноември.

Голяма чест е да поднесем тази награда от името на борда на Фондация Nokia на една личност, която има уникален принос за развитието на онлайн сътрудничеството и взаимодействието между милиони хора по света и ефективно е демократизирала споделянето на информация”, заяви Хенри Тири, ръководител на изследователския център на Nokia и председател на борда на фондацията.

От създаването си през 2001 година досега Wikipedia се разраства постоянно и бързо се превърна в един от най-големите информационни сайтове. Тя привлича средно по над 330 милиона посетители всеки месец. Над 75 000 души активно пишат съдържание за онлайн-енциклопедията. Налице са над 14 милиона статии на над 260 езика.

Сред носителите на наградата на Фондация Nokia са редица известни в технологичния свят имена като бившия главен секретар на Международния съюз по телекомуникациите Пека Тараяне (1996) и създателя на Linux ядрото Линус Торвалдс (1997).

Коментар