Печат на електроника върху пластмаса, фолио и текстил

Разработка на учени от Xerox проправя пътя към нискобюджетното отпечатване на  електронни схеми. Революционната технология със сребърно мастило ще допринесе за внедряване на „интелект” или изчислителна мощ в широк спектър повърхности като пластмаса и текстилни тъкани, поради ниската температура, необходима за нанасяне на сребърното мастило.

Технологията ще подпомогне развитието на нови приложения като електронни екрани, които се навиват и побират в куфарче, или „интелигентни” кутии за лекарства, които ще следят количеството хапчета, приемани от пациента.

„Години наред имаше световна надпревара за разработване на нискобюджетен модел за производство на електронни схеми върху пластики”, каза Пол Смит, ръководител на лаборатория в Изследователския център на Xerox в Канада. „С нашето откритие ще бъде възможно отпечатването на електронни схеми върху по-широк спектър материали, напр. за производство на електронно облекло и евтини електронни игри, при това на много по-ниска цена.”

Интегрираните схеми са изработени от три компонента – полупроводник, проводник и диелектричен елемент – и към момента се произвеждат чрез скъпоструващи технологии във фабрики за силициеви чипове. Създавайки сребърното мастило, Xerox разработва всеки от тези три компонента, необходими за отпечатване на проводника.

Учените са усъвършенствали предишните си разработки на мастило, служещо като полупроводник. Те са увеличили неговата надеждност, формулирайки подреждането на молекулите по най-правилния възможен начин, за да протече през тях електричество.

Печатните електронни материали, разработени от Изследователския център на Xerox в Канада, могат да бъдат използвани в широк спектър от продукти, вкл. в нискобюджетни RFID етикети, леки и гъвкави електронни четци и обозначения, сензори, слънчеви клетки и новаторски приложения като дрехи с вградена електроника.

Xerox планира агресивно търсене на заинтересовани производители и разработчици, предоставяйки им мостри, които те да тестват и да развиват потенциални приложения.

„Ще имаме възможност да печатаме електронни схеми в почти всякакъв размер, което е немислимо при сегашната силициева индустрия”, каза Хади Махабади, вицепрезидент и главен мениджър на Изследователския център на Xerox в Канада.

Коментар