Dell обяви хибридна квантова изчислителна система

Достъпът до квантовия компютър IonQ в платформата на Dell ще става през интернет 
(снимка: IonQ)

Американският технологичен гигант Dell обяви платформата Quantum Computing Solution, която се явява хибридна квантова изчислителна система. Показана на конференцията SC22, новата система първоначално ще бъде налична в САЩ и Канада, а през следващата година и в  други региони на света.

Квантовата концепция на Dell предвижда използване на две физически нива. Първото се състои от сървъри PowerEdge 750xa със специализиран софтуер, включително квантов симулатор. На това ниво класическите изчисления се извършват с помощта на стандартни процесори и ускорители.

Второто ниво е квантовият компютър IonQ Aria, достъпът до който се осъществява през интернет. Тук потребителите ще могат да тестват своите приложения, разработени с помощта на симулатора.

При обработка на задачи от определен тип квантовата система ще даде многократно увеличение на производителността в сравнение с конвенционалните HPC решения. Така хибридният модел на Dell Quantum Computing Solution ще позволи на клиентите да се възползват от двата свята – на класическите и квантовите изчисления.

„Клиентът ще може да изпълнява всяка експериментална симулация локално и когато се нуждае от достъп до реална физическа квантова платформа, трафикът ще се предава по интернет“, казва Кен Дурацо, вицепрезидент по изследванията в Dell, цитиран от The Register.



Библиотеката Qiskit Dell Runtime ще направи възможно създаването на квантови приложения на принципа „напиши веднъж, стартирай навсякъде“. С други думи, процесът на писане на код и неговото изпълнение ще бъде един и същ на виртуални и физически квантови процесори. Подобно решение предлагат Atos и IQM.

Коментар