Производството на чипове в САЩ е 1,5 пъти по-скъпо отколкото в Тайван

По-скъпото производство на чипове в САЩ не е пречка за TSMC да строи заводи там
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Развитието на полупроводниковата индустрия в САЩ е ултимативна цел на правителството. Вече бяха направени сериозни стъпки за стимулиране на местното производство, вкл. с приемане на закон за чиповете, който предвижда субсидии от държавата в размер на десетки милиарди долари. Как индустрията приема тези стъпки на Белия дом?

Основателят на тайванската корпорация TSMC, най-големия производител на чипове по договор в света, предупреди, че производството на полупроводници в САЩ ще струва един път и половина повече, отколкото в Тайван, отбелязва Блумбърг.



Морис Чанг отдавна се е оттеглил от пряко участие в компанията, но никога не пропуска възможността да говори по близки за него теми. Последният му коментар е от икономическата среща на върха в Банкок, която се проведе през уикенда.

По време на речта си Чанг подчерта одобрението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис за изграждане на втори завод на TSMC в Аризона и поканата от американския министър на търговията за церемонията по първата копка на съоръжението. Очаква се Джина Раймондо да посети строителната площадка следващия месец.

На церемонията на 6 декември ще присъстват не само Морис Чанг и министърът на търговията на САЩ, но и представители на някои от компаниите, които са клиенти на TSMC. Все още се обсъжда възможността за присъствие на президента Джо Байдън, който е поканен официално на това събитие.

TSMC вече строи фабрика в Аризона, но наскоро реши да инвестира още 12 милиарда долара в изграждането на второ предприятие за чипове. Предполага се, че към момента на пускането му в експлоатация заводът ще може да произвежда 3-нм продукти.

Морис Чанг изрично подчерта, че разходите за производство на чипове в Съединените щати ще бъдат поне един и половина пъти по-високи, отколкото в Тайван. Но това не е пречка за компанията, тъй като тя разбира, че проектът е много важен и необходим за Съединени щати.



Междувременно основателят на TSMC потвърди, че е разговарял с китайския ръководител Си Дзинпин и представители на правителството. Чанг е поздравил Си за успеха на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, но по време на срещата им не са обсъждани въпроси, свързани с напрежението около Тайван.

Коментари по темата: „Производството на чипове в САЩ е 1,5 пъти по-скъпо отколкото в Тайван”

добавете коментар...

  1. op

    Да изнесът и производсвото на оръжие, ще им излезе още по-евтино.

  2. andrewTATE

    а така, после като унищожат конкурентите(континентите) ще си останат спокойно на тяхния единствен оцелял като по филмите и ще почне още ултимативният биг брадър …. фреедом факд

Коментар