Тибет приюти „най-високия“ център за данни в света

Центърът за данни в Лхаса, Тибет, е разгърнат на площ от 645 хил. квадратни метра
(снимка: Комитет за киберсигурност и информатизация на Тибетския автономен регион)

В Лхаса, административната столица на Тибетския автономен регион (Китай), заработи най-високо разположеният – на 4200 м надморска височина – облачен център за данни в света. В момента обектът с капацитет 3000 стелажа поддържа облачни услуги за 491 информационни системи в региона.

Общата площ на комплекса е 645 хил. м², а само сградите се простират на 400 хил. м². Центърът за данни се управлява от компанията с държавно участие Tibet Ningsuan Technology Group, отбелязва DataCenter Dynamics.



Изпълнението на проекта започва през 2017 г. На следващата година китайският гигант Alibaba подписва споразумение с Ningsuan за предоставяне на облачни услуги, базирани на високопланински център за данни. Първият етап от изграждането на центъра приключва през 2020 г., но реалната му експлоатация тепърва започва.

Трябва да се отбележи, че тибетският център за данни е част от мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“ (Belt and Road, бивш “Нов път на коприната”), чиято цел е да се създадат наземни и морски телекомуникационни магистрали и мрежи от центрове за данни, които да обединят 70 държави от Югоизточна Азия и Европа.

В същото време организацията Tibetan Rights Collective се опасява, че центърът за данни може да се използва за събиране на лична информация за местните жители в полза на правоприлагащите органи.

Коментар