САЩ забраниха напълно продажбите на Huawei и ZTE в страната

За китайските телеком-производители вече е напълно невъзможно да продават в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти окончателно забраниха продажбата на продукти на Huawei, ZTE и още три китайски компании в страната. Досега забраната се отнасяше само за държавните ведомства и отпускането на субсидии за китайската техника.

В края на ноември Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) издаде указ, който забранява продажбата на електронно оборудване на Huawei, ZTE, Hikvision, Dahua и Hytera в страната, съобщи Блумбърг. Тези мерки са последните в поредица от забрани, влезли в сила от 2018 г. насам, още при управлението на президента Доналд Тръмп.



Както се очакваше, забраната за внос и продажба на оборудване от изброените китайски марки се дължи на опасения за националната сигурност. „Ненадеждното [по отношение на сигурността] телекомуникационно оборудване“ на Huawei и ZTE е забранено да се използва на територията на САЩ, според съобщение за пресата от регулатора.

Комисията нарича своите действия важна част от мерките за защита на американския народ от заплахи за националната сигурност, включително телекомуникационния сектор. Членовете на комисията са гласували единодушно за прилагане на забраната.

По-рано закупуването на оборудване от изброените китайски марки беше забранено за всички държавни ведомства на САЩ и не се допускаха държавни субсидии за такава техника. Камерите за видеонаблюдение и други компоненти на системите на Hikvision и Dahua се използваха активно от различни американски отдели, а уоки-токи на Hytera – от правоприлагащите органи на страната.

Още при президента Тръмп местните власти се опитаха да заменят оборудването на Huawei и ZTE от мрежите на американските телекомуникационни оператори, като в крайна сметка този „кръстоносен поход“ струваше на Huawei по-голямата част от бизнеса ѝ.



Лидерите на САЩ и Китай не са обсъждали забраните по време на неотдавнашната си среща в Индонезия, но Джо Байдън даде знак, че ще предприеме стъпки за защита на националната сигурност, отбелязва Блумбърг. Изпълнителната заповед, издадена от FCC, беше следващата стъпка след приемането на закон миналия ноември, който Байдън подписа.

Коментари по темата: „САЩ забраниха напълно продажбите на Huawei и ZTE в страната”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    САЩ знаят, че китайците използват техниката си, за следене, защото американците вкарват задни вратички за следене и достъп във всичката си техника. За справка Intel Management Engine, AMD Platform Security Processor (AMD Secure Technology), ARM TrustZone…

  2. Руски смешници

    Когато САЩ кихне…Хуавей, Русия, Беларус и Иран фалират…

  3. Мой

    ФАК америка ВИВА КИТАЙ!!!

  4. Анонимен

    Да живеят отворените пазари. Или това май важеше само когато потока на парите беше от изток на запад.

Коментар