Подводните интернет кабели са защитени от слънчеви бури, увери Google

Общата дължина на подводните кабели за интернет вече е 1,3 милиона километра
(снимка: CC0 Public Domain)

Във връзка с опасенията на някои анализатори, че ИТ инфраструктурата за интернет е уязвима на геомагнитни бури, експерти от Google увериха, че подводните кабели, за които компанията отговаря, са надеждно защитни от подобни явления.

Днешният свят е изключително зависим от стотици интернет кабели, свързващи държави и континенти. Много от тях са положени по морското дъно, а общата им дължина вече е 1,3 милиона км. Наскоро специалисти от Uptime Institute призоваха да се мисли за защита на ИТ инфраструктурите от геомагнитни бури.



Google, която е инвестирала милиони долари в подводни кабелни системи, изследва как слънчевите бури влияят на тяхната ефективност. Според компанията, слънчевите изригвания могат да доведат до големи токови удари в цялата инфраструктура, по един или друг начин свързана с енергията, но компанията уверява, че кабелите са надеждно защитени.

Самата Google притежава, изцяло или частично, 22 подводни оптични кабела, отбелязва Datacenter Dynamics. Според експертите, ако оптичните влакна бъдат нарушена, интернет, какъвто го познаваме, буквално ще престане да съществува. Още повече, че през 2020 г. започна нов цикъл на повишена слънчева активност.

Слънчевите бури могат да имат отрицателно въздействие върху комуникационните линии, включително съвременните. Още през 1859 г., по време на „Събитията в Карингтън“, слънчева буря сериозно повреди телеграфните линии, а през 1989 г. доведе до прекъсване на електрозахранването в Канада.

Въпреки че самото влакно не се влияе от пренапрежения, кабелът има проводими медни елементи и освен това по цялата му дължина са разположени оптични усилватели на сигнала, а лазерите и подсистемите за захранване с високо напрежение се намират на повърхността, в точките за приемане и предаване на данни.



Използвайки данни от малки слънчеви бури, както и информация за въздействието върху един подводен кабел по време на буря през 1989 г., експертите на Google стигат до заключението, че събитие от мащаб, идентичен с „Карингтън“, няма да доведе до сериозни последствия, тъй като това би причинило токов удар не повече от 800 V.

Като се има предвид, че подводните кабели като тези, използвани от Google, обикновено понасят пикове на напрежението до 6000 V, не трябва да има опасения от спиране на интернет. Google планира да публикува по-подробни резултати от проучването си през 2023 г.

Коментар