Дойде ли ерата на абонаментните коли

Мнозинството потребители не са склонни да плащат абонаментна такса за “отключване” на функции в автомобила, които са въпрос на вече съществуващ хардуер (снимка: CC0 Public Domain)

Някои електромобили на Mercedes-Benz ще изискват плащане на абонамента такса, за да предложат пълния спектър от възможности, които са вградени в тях. Изглежда дръзкото решение е поредният повей от цяла нова тенденция, която можем да очакваме да превземе автомобилния свят. Или пък не?

Обикновено, когато хората си купуват превозно средство, те имат право на всички характеристики, съдържащи се във возилото. Е, компанията Mercedes-Benz е решила да промени това. Тя изисква от купувачите да се регистрират за абонамент, ако желаят да „отключат“ максималната производителност на своите нови автомобили. Ако не плащат, част от мощността остава „заключена“.



Абонаментът, наречен ‘Acceleration Increase’, подобрява ускорението на автомобила, като увеличава неговата мощност и въртящ момент. Абонаментът струва 1200 долара годишно. В момента той е достъпен за електрическите модели EQE, EQE SUV, EQS и EQS SUV. Оказва се обаче, че ускорението от 0 до 100 км/ч се подобрява с….. по-малко от една секунда.

Абонаментът е достъпен чрез приложението Mercedes Me, което означава, че може да се добави след покупката. Производителят обясни, че подобренията в производителността се постигат чрез електронни средства, по-специално чрез регулиране на кривите на мощността и въртящия момент на електрическите двигатели на автомобила.

Това обаче не е първият случай, когато авто-производител иска да продава „екстра“ функции срещу допълнително заплащане.

Потребителски отзвук

На някои пазари Mercedes изисква годишен абонамент за отключването на по-усъвършенстваната система за управление на всички колела (AWD) при EQS – функция, която вече е стандартна в САЩ. По-усъвършенстваната система може да накланя задните колела до 10 градуса, в сравнение със стандартната система, която ги накланя само на 4,5 градуса.

BMW също се опита да направи нещо подобно преди няколко месеца. Тогава фирмата поиска абонаментна такса за функцията за подгряване на седалките и волана. В резултат, производителят получи достатъчно сигнали от недоволни клиенти, за да оправдае официално изявление в защита на абонамента.

През 2021 Toyota поиска да ѝ се плаща по няколко долара месечно за възможността за отдалечено стартиране на двигателя на колите.

Най-старият опит за таксуване от този вид всъщност е на Tesla от 2019 г., когато фирмата обяви доплащане за Model 3, за да може колата да ускорява…. с една секунда по-бързо.

Подобни бизнес-практики не се посрещат радушно от обществеността. Потребителите са единодушни, че става дума за плащане за достъп до функции, вградени в автомобила, т.е. нещо, за което купувачът и без друго вече е платил.

Джак Маккеоун, президент на Асоциацията на шотландските автори в автомобилни издания и автомобилен редактор на вестник Courier в Дънди, каза, че новата функция на Mercedes „не е изненадваща, но е сломяваща“.

„Когато плащате месечен абонамент за телефон или за широколентов достъп, вие плащате на компанията да доставя и поддържа мрежа за данни“, каза той. „Mercedes ви моли да платите за хардуер, който вече е вграден в колата – и от който, предполага се, компанията вече е реализирала марж на печалба, когато сте купили колата. Опитът да се извлекат още повече печалби от абонаментни услуги е тревожна тенденция и се надявам, че има обратна реакция на потребителите срещу нея.“

Кога абонаментът има смисъл

Според мнозинството пазарни наблюдатели, ходът е поредният опит на автомобилните производители да събират повече пари от клиентите си. Видно е, че освен Mercedes и други авто-производителите се опитват да предлагат платени допълнителни функции като например отопляеми седалки или автоматични фарове – на база абонамент.

Но, по думите на редица анализатори, това е повод да се помисли кога е оправдано да се говори за абонамент за екстри. Например, предоставянето на информация за трафика в реално време като услуга би изисквало компанията или сама да хоства услугата, или да заплаща на хостинг доставчик. В такива случаи допълнителната месечна такса за потребителите на данни за трафика може да да има смисъл.

В радара на законодателите

Усилията на автомобилните фирми да намират поводи да искат абонамент не са останали незабелязани на регулаторно ниво. В САЩ двама членове на Общото събрание на Ню Джърси –  Пол Мориарти и Джо Даниелсен – вече са готови със законопроект, който има за цел да на забрани производителите на автомобили и дилърите да продават абонаменти за функции, които използват хардуер, който вече е вграден в автомобила по време на покупката. Проектозаконът бе представен през септември.



Законопроектът оставя възможност да се предвиди абонамент само за функции, които изискват текущи разходи за автомобилния производител, търговеца или всеки доставчик на услуги от трета страна, като например услуги за стрийминг на съдържание и по-нови автоматизирани функции за подпомагане на водача, които се надграждат с течение на времето, например с нова функционалност или по-голямо покритие на картата.

Коментари по темата: „Дойде ли ерата на абонаментните коли”

добавете коментар...

  1. А

    Може ако е само кола под наем и си плащаш за екстри допълнително. Но такива наеми имат смисъл само за туризъм.

  2. Anonymous

    Това е пробвано в незнам си колко области и никога не е работило, няма да проработи и сега. Само създават нова бизнес ниша – отключване на финкции на автомобил на черно

  3. Anonymous

    8$/мес за да
    можеш да сваляш предните стъкла на колата.

    8$/мес да се отваря багажника

    8$/мес да може да миже да виждаш в огледало за задно виждане

    8$/мес за да се пусне алармата
    8$/мес за да се …..

    Общо 888$/мес

Коментар