МВР обяви най-големия антипиратски удар

Най-голямото досега количество пиратски музика, филми и софтуер иззеха при съвместна операция антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР и сектора за борба с организираната престъпност при ОДМВР-Бургас.

Няколкомесечно наблюдение и разследване са предхождали успешната акция, съобщи пресцентърът на МВР. Продуктите са конфискувани от интернет-доставчик, оперирал на територията на Бургас и Ямбол.

Над 27 терабайта софтуерни продукти на компаниите Microsoft, Adobe, Macromedia и Autodesk, най-новите филми и музикални произведения са били разпространявани в нарушение на авторскоправното законодателство в страната до всички абонати в Бургас и чрез оптична високоскоростна връзка – на територията на градовете Ямбол, Айтос и Карнобат.

Общият обем на сървъра е с еквивалент около 29 000 оптични носителя  с формат CD-R. Файловете са сортирани по категории – филми, музика, софтуер и игри, като само в категорията филми са открити около 5000 заглавия.

Иззетото количество е най-голямото до момента пиратско съдържание, неутрализирано от правоохранителните органи на територията на страната, уточниха от МВР.

Иззети са и два стрийминг сървъра, чрез които интернет доставчикът е разпространявал телевизионни програми без уредени авторски права. Срещу виновните е образувано досъдебно производство по чл.172 А от НК.

Сигналът за нерегламентираното разпространение е получен от антимафиотите от БУЛАКТ (Българско сдружение за борба с незаконното използване на защитени произведения) и БАМП (Българска асоциация на музикалните продуценти), след което са проведени няколкомесечни оперативно-издирвателни и компютърно-разузнавателни действия за локализиране на местонахождението на укритите незаконни сървъри.

Вчера от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) съобщиха за успешна съвместна акция с полицията в Пазарджик, където от местна фирма бяха иззети 9 компютърни системи с нелегален софтуер.

по темата: „МВР обяви най-големия антипиратски удар”

добавете коментар...

  1. Възмутен

    Какъв Пазарджик, какъв Ямбол!?
    Не виждате ли тука пред очите ви е data.bg !
    Не стига че крадат ами и продават това което крадат, не знам защо ги търсите от кол и от въже тея доставчици, ами не оправите явните проблеми.

Коментар