Проектите с отворен код носят много предимства

Все повече стават инвеститорите, които имат интерес към проекти с отворен код и те са все по-склонни да инвестират в такива проекти. Може би не в България, но със сигурност по света техният брой расте. Това сподели Александър Керемидарски, българският специалист в екипа на MySQL, по време на тазгодишното издание на OpenFest 2009. Фестивалът тече днес и утре в СТЦ Интерпред.

Многобройни са предимствата на проектите с отворен код, даде да се разбере един от лекторите на OpenFest 2009 – Николай Баччийски, известен с работата си за проекта WordPress – една от най-популярните платформи за управление на съдържание, използвана често за блогове. Например, посочи Бачийски, подобни проекти привличат много качествени програмисти. Това, което големите ИТ фирми правят с помощта на обяви и високоплатени HR специалисти – издирването на талантливи софтуеристи – при проектите с отворен код се случва по естествен начин. Квалифицираните програмисти сами биват привлечени от подобна работа.

QA за проектите с отворен код в общия случай няма, но въпреки това голямата част от тях постигат много високо качество, разкри Бачийски. Това в известна степен се дължи на вътрешната конкуренция между всички участници, които пишат код за даден проект. Работа на ръководителите на проекта е да подберат и включат най-качествените доработки в сърцевината на системата.

Друго предимство е, че всеки участник в проект с отворен код допринася със собствени идеи за системата, като вижда “празнини” и ги попълва. По този начин проектът постоянно се развива с нови и разнообразни идеи.

Важно е да се отбележи, че прилагането на подхода “отворен код” има смисъл за приложения, които ще се ползват масово, подчерта Бачийски. Когато е налице използване на софтуера от голям брой хора, голям ще е и броят на тези, които ще искат да го усъвършенстват, да го подобрят, допълнят и развият, посочи Бачийски. Това няма как да се случи с тясно специализирана програма, която ще се ползва от само няколко десетки клиента по света.

Самият факт, че голям брой потребители са готови да спомагат с идеи и работа, пести много време и ресурси на ръководителите на даден проект и това е друго предимство на open-source проектите, което следва да се посочи. Добра идея, започната от един, бързо намира привърженици и се развива скоростно.

Това, което е най-трудно при проектите с отворен код, е управлението им, допълни специалистът от MySQL. Не съществуват курсове или бази с ноу-хау за управлението на проекти с отворен код, а в специализираната литература са налице наченки. Управлението на проекти с отворен код е сложно, защото предполага координация на много съразработчици, ръководители на екипи и т.н. Самоуправлението пък, според експерта от WordPress, е недопустимо.

Коментар